Gérard Deprez. PHOTO: © European Union 2015

Systém PNR je podľa špecialistov jediným riešením ochrany pred hrozbou návratu džihádistov do EÚ

Gérard Deprez. PHOTO: © European Union 2015
Gérard Deprez. PHOTO: © European Union 2015

Útoky na Paríž znova rozprúdili vášnivú diskusiu o boji proti terorizmu zo strany Európy. Diskutuje sa o tom, ako riešiť hrozbu, keď sa do Európy môžu postupne vracať tí, ktorí bojovali v Sýrii, Iraku či iných konfliktných zónach.

Europol uvádza, že do bojov v Sýrii odišlo tri až päť tisíc Európanov, medzi ktorými je 400 Belgičanov. Identifikovať sa ich pokúša Fréderic Van Leeuw, federálny prokurátor, ktorý zároveň riadi protiteroristické opatrenia Belgicka. „K negatívnym aspektom patrí to, že ľudia odchádzajúci do džihádistickej oblasti tak robia bez nášho vedomia, odídu bez povšimnutia. Len keď sa niekto vráti a následne ho označíme za tzv. potenciálne nebezpečného, len vtedy zistíme, že daný človek bol v Sýrii či inde,“ povedal Van Leeuw.

Vysvetlenie celého rozsahu fenoménu tkvie v tom, že do Sýrie sa dostanú oveľa ľahšie ako do Afganistanu či do Somálska. „Sloboda voľného pohybu, ktorú si tak ceníme, im zároveň uľahčuje cestovanie. Napríklad by bolo užitočné, keby sme dostávali informácie o ľuďoch na hraniciach,“ vysvetľuje.

Podľa špecialistov na boj s terorizmom chýbajú EÚ nástroje, ktoré by efektívne zvládli návrat džihádistov do Európy. Napríklad systém výmeny informácií o cestujúcich pri medzinárodných letoch do EÚ i z nej. „Zo skúsenosti sa vie, že ide o jeden z mála – ak nie o jediný spôsob, akým naše štáty určujú pohyby osôb podozrivých z podporovania džihádu. Vzhľadom na jednoduchosť prepravy do Turecka, je využívanie PNR naozaj jediným prostriedkom,“ hovorí Gilles de Kerchove, Európsky koordinátor pre boj proti terorizmu.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Gérard Deprez hovorí: „Zbierané údaje by zahŕňali údaje o letoch, meno cestujúceho, číslo kreditnej karty a adresu trvalého pobytu. Nezaznamenávajú sa údaje o rase, etnickom pôvode človeka, jeho politickom či náboženskom zmýšľaní. Pokiaľ ide o výhrady, aké vyslovil Európsky parlament najmä v otázke primeranosti, dĺžky uchovávania údajov a kontrol i obmedzení pri presune týchto údajov do krajín mimo EÚ, ešte stále si treba počkať, či bude návrh posúdený ako dostatočný.“

Belgický minister vnútra Jan Jambon povedal: „Najväčšou výhodou je to, že môžeme vytvárať profily. Môžeme vytvoriť profil teroristu na základe toho, že vieme, že teroristi si často kupujú letenky dva či tri dni vopred a plánujú si cesty s niekoľkými zastávkami. S týmito informáciami vieme vytvoriť profil a porovnať ho s databázou.“

Výbor pre občianske slobody návrh o PNR zamietol ešte v apríli 2013. „Vždy je dôležité nájsť istú rovnováhu medzi bezpečnosťou občanov na jednej strane a zachovaním základných slobôd a slobodnej spoločnosti,“ reagoval Claude Moraes zo Strany progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Jurgen STOCK

Európe hrozí nová vlna džihádistov. Podľa generálneho tajomníka Interpolu sa snaží vyvolať ďalší teror

BRATISLAVA / Európe hrozí nová vlna teroru súvisiaceho s návratom radikálnych džihádistov, ktorí postupne vychádzajú z …

Consent choices