Euro sa za týždeň mierne oslabilo

euro
PHOTO: Flickr.

Pondelkové obchodovanie eura voči doláru sa väčšiu časť dňa nieslo v pozitívnom duchu. Pre euro. Pred stretnutím ministrov financií eurozóny totiž investori očakávali, že sa nájde dostatok zhody pre podporu Grécka po skončení terajšieho programu núdzovej pomoci a na udržanie Atén v menovej únii. „Spoločná mena eurozóny si k svojej otváracej hodnote 1,1395 EURUSD v priebehu dňa pripisovala mierne zisky. Očakávania investorov sa však nenaplnili a toto sklamanie poslalo euro nižšie o takmer figúru“, uviedol analytický tím Poštovej banky.

Deň uzavrelo na úrovni 1,1355 EURUSD. V utorok zmazalo straty, ktoré v pondelok utŕžilo. Správa o zlepšení dôvery v nemeckú ekonomiku ho poslala prudko nahor a spoločná mena eurozóny si vplyvom tejto informácie pripísala na hodnote viac ako percento. Deň uzavrela voči americkému doláru nakoniec so ziskom pol percenta, na hladine 1,1410 EURUSD. Stredajšie obchodovanie bolo zmiešané. USA zverejnili minútky zo svojho prvého tohtoročného stretnutia. Tie sa niesli prekvapivo v holubičom duchu.

Viacero členov Fedu bolo totiž naklonených k ponechaniu úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni a tiež k tomu, že odstránenie obľúbeného slova „trpezlivý“ by mohlo spôsobiť prílišné sústredenie sa na dátum prvého zvyšovania sadzieb. Očakávania investorov boli týmto utlmené a americký dolár sa vplyvom týchto informácii oslabil voči všetkým hlavným menám. Euro táto správa vystrelila nahor a v priebehu pár minút zmazalo všetky straty, ktoré cez deň utŕžilo. Do záveru obchodovania sa mu však nepodarilo udržať si pripísané zisky a deň ukončilo so stratou jednej desatiny percenta, na úrovni 1,1340 EURUSD. Po USA zverejnila zápisnicu zo svojho prvého tohtoročného zasadnutia aj ECB. Tá pritiahla pozornosť. Ukázala, že všetci členovia Rady sa zhodli na tom, že nákup štátneho dlhu je poslednou možnosťou, ktorá by mohla mať pozitívny dopad na vznik stimulov vedúcich k naštartovaniu ekonomiky eurozóny. Nie všetci členovia ale verili, že načasovanie bolo správne. Spoza Atlantiku zase prišli správy o vývoji na americkom trhu práce. Tie ukázali, že počet nových týždenných žiadostí o podporu v 7. týždni tohto roka klesol viac ako trh očakával.

Aj vplyvom týchto informácii uzavrelo euro voči doláru deň o – 0,25 % slabšie, na úrovni 1,1370 EURUSD. Väčšina piatkového obchodovania sa niesla v obave investorov, viažucej sa na budúcnosť Grécka, pred mimoriadnym zasadnutím Euroskupiny. To malo šťastný koniec. Aspoň nateraz. Zúčastnené strany sa totiž dohodli. Euro sa voči doláru vplyvom týchto informácii zhodnotilo o zhruba 1,5 % na svoje intradenné maximum 1,1430 EURUSD. Časť pripísaných ziskov ale ešte do záveru obchodovania zmazalo, no deň uzavrelo aj tak o jednu desatinu percenta silnejšie, na úrovni 1,1380 EURUSD. Za celý týždeň sa oslabilo o desatinu percenta, v medzimesačnom porovnaní stratilo na sile necelé dve percentá, no v porovnaní s minulým rokom je slabšie až o vyše – 17 %. Uplynulý týždeň euro zaknihovalo straty aj voči menám nášho regiónu. Česká „kačka“ sa posilnila o 3 desatiny percenta na piatkových 27,526 EURCZK. Zhodne po 4 desatiny percenta si pripísali aj poľský zlotý a maďarský forint. Domáca mena Poliakov uzavrela týždeň na úrovni 4,1665 EURPLN a platidlo Maďarov na hladine 305,00 EURHUF.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Zasadne maďarská MNB

Tento týždeň zasadá ďalšia centrálna banka spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. Už v utorok, 24.februára 2015, bude o menovej politike rozhodovať maďarská centrálna banka [MNB]. Predpokladáme, že centrálni bankári krajiny potvrdia základnú úrokovú sadzbu na aktuálnej úrovni 2,10 %.

Ropa Brent uzavrela týždeň nad 60 USD za barel

Ropa Brent začala týždeň s poklesom. V pondelok stratila na cene dve desatiny percenta, a teda zlacnela na 61,40 USD za barel. Dôvodom oslabenia bol rast dolára po neúspešnom rokovaní o gréckom dlhu. Posilnenie sa dolára, ktoré tlačilo ceny nadol však vykompenzovalo zväčšujúce sa násilie v Líbyi. V utorok bolo všetko inak, sveromorská zmes zmazala straty a zdražela o necelé 2 %, až na 62,53 USD za barel, čo je najvyššie od začiatku tohto roka. Tieto maximá si ale už v stredu udržať nedokázala a v priebehu obchodovania zlacnela až o – 3,2 % [na 60,53 USD za barel]. Investori reagovali na správu Amerického ropného inštitútu [API], podľa ktorej sa zásoby komodity v USA v 7. týždni zvýšili o viac ako 14 mil. barelov, čo bolo takmer päťnásobne viac, než trh očakával.

Pokles pokračoval aj vo štvrtok. Cena londýnskej ropy poklesla o pol percenta na 60,21 USD za barel. Negatívne ju totiž ovplyvnil stav zásob v USA. Podľa Federálneho úradu pre energetiku [EIA] sa americké zásoby ropy v minulom týždni zvýšili o 7,7 mil. barelov na rekordných 425,6 mil. barelov. Trh očakával, že zásoby stúpnu „len“ o 3,2 mil. barelov. V piatok nedošlo k takmer žiadnej zmene. Aspoň čo sa zatváracej úrovne ceny Brentu týka. Tá sa v priebehu obchodovania zvýšila len o 2 stotiny percenta na 60,22 USD za barel. Za týždeň ropa Brent zlacnela o viac než – 2 %. Medzimesačne sa jej podarilo pripísať si až 22,5 %, aj keď v medziročnom porovnaní je stále lacnejšia o viac než – 25,5 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices