Geneticky modifikované deti dostali v Británii zelenú!

dieťa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Geneticky modifikované deti od troch rodičov dostali zelenú v britskom parlamente. Ide o precedens, ktorý nemá vo svete obdobu. Až doteraz bolo niečo podobné vylúčené. Vedci tvrdia, že sa tým umožní chrániť plod pred genetickou chorobou. Týmto spôsobom bude mať dieťa troch biologických rodičov.

Hovorí sa o tom, že vo vajíčku by sa vymenilo jadro. A deti by teda mali troch rodičov. „Zoberiete vajíčko, ktoré má zdravé mytochodnrie, vyhodíte z neho jadro. Z toho vajíčka s chorými mytochondriami zoberiete jadro a dáte ho do vajíčka so zdravými,“ vysvetľuje vedec Jozef Glasa zo Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Nikto nepozná následky

Nikto na svete nevie povedať, aké to bude mať následky. Preto sa spoločnosť zhodla na tom, že sa touto cestou ľudstvo nevydá. „Je to sortírovanie ľudí najlepších a najlepších. A tých menej zdatných odstránime tak, že sa nenarodia,“ myslí si europoslanec Miroslav Mikolášik.

Briti ale týmto spôsobom chcú umožniť mať deti aj neplodným párom. Vznikne tak dieťa, ktoré má geneticky troch rodičov. „To sú tak vážne manipulácie, že sa doteraz hovorilo, to nesmieme. Meníme genofond, takže ovplyvňujeme ďalšie generácie,“dodáva vedec Jozef Glasa.

Viac..  Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

Camerona VYZÝVALI AJ EUROPOSLANCI, NEÚSPEŠNE

„Trojrodine“ chceli zabrániť aj na európskej úrovni. V europarlamente poslanci pod vedením Mikolášika vyzývali britského premiéra Davida Camerona, aby genetické manipulovanie zastavil.

„Ani po odbornej stránke nie je istota, že nebude vykonané viac zla ako dobra,“uviedol europoslanec Mikolášik.

Británia sa ale týmto rozhodnutím stala prvou krajinou na svete, ktorá také niečo umožní. Pritom o podobnom návrhu zákona sa uvažovalo v USA ešte pred 14 rokmi, čo ale vyvolalo obrovské rozhorčenie obyvateľov. Experiment vtedy zastavili.

O trojrodine informoval aj portál www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Mikolasik

Mikolášik o dvojitej kvalite produktov: Dovážame až 50% výrobkov, ktoré nespĺňajú bezpečnostné kritériá

ŠTRASBURG / Po dvojakej kvalite potravín europoslanci začali riešiť aj dvojakú kvalitu spotrebných výrobkov. Na európsky …

Consent choices