Podľa ukrajinskej armády nenastal čas na sťahovanie techniky

vojaci
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Ukrajinská armáda obvinila proruských separatistov z vyvolávania provokácií pri prístave Mariupol, posledného veľkého mesta na juhovýchode Ukrajiny, ktoré zostáva pod kontrolou vlády. Podľa ukrajinského velenia kvôli pokračujúcim útokom separatistov tak ešte nenastali podmienky na stiahnutie ťažkých zbraní z frontu.

Cez víkend obe strany ohlásili dohodu, podľa ktorej malo sťahovanie ťažkých zbraní začať od utorka.

„Okolo nedeľného poludnia v obci Kominternove v nárazníkovej zóne začala paľba z tankov na obec Zajčenko, kontrolovanú povstalcami,“
povedal agentúre Interfax hovorca ukrajinských jednotiek v Mariupole Dmitrij Čalyj.

„Po tejto paľbe povstalci nahlásili Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že po nich strieľali ukrajinskí tankisti,“ dodal Čalyj.

Podobné provokácie sa podľa neho odohrali počas nedele ešte na dvoch úsekoch frontu. Ukrajinská strana pri tom vraj od 15. februára zachováva prímerie.

Separatisti naopak ohlásili, že ich postavenie pri Mariupole ostreľovali dobrovoľníckej jednotky vládnych síl z tankov a mínometov.

Až keď zavládne úplné prímerie

Ukrajinské velenie dnes upozornilo, že ťažké zbrane začne sťahovať až potom, čo na fronte zavládne úplne prímerie. „Sme prvej etape predbežných podmienok, a tou je úplné prerušenie paľby,“ uviedol hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Anatolij Stelmach. „Akonáhle teroristi prestanú s palebnými prepadmi našich postavení, naplníme druhú variantu. Doteraz ale k prerušeniu paľby nedošlo,“dodal Stelmach.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Hovorca generálneho štábu Vladyslav Selezňov upozornil, že podľa minských dohôd má stiahnutie ťažkých zbraní z frontu nasledovať potom, keď stíchnu zbrane, ale k tomu zatiaľ nedošlo. „Doteraz pokračuje ostreľovanie ukrajinských pozícií a tak zatiaľ nie je stiahnutie ťažkých zbraní možné,“ povedal Selezňov.

Podľa minských dohôd majú byť ťažké zbrane, podľa ráže a dostrelu, stiahnuté do takej vzdialenosti, aby medzi nimi vznikla vzdialenosť najmenej 50 kilometrov. Sťahovanie zbraní má začať do dvoch dní od prerušenia paľby a dokončiť sa do dvoch týždňov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

ukrajina-eu

Februárový samit EÚ s Ukrajinou sa uskutoční v Kyjive

Samit Ukrajiny a Európskej únie (EÚ) sa uskutoční 3. februára v Kyjive. V pondelok o …

Consent choices