Právo na štrajk sa preberal už aj vo Výbore v Bruseli

img_3794Skupina zamestnancov v Európskom hospodárskom a sociálnom výbore (ECOSOC) podporuje „Svetový deň akcie na obranu práva na štrajk“, ktorý sa uskutočnil 18.februára 2015 a bol vyhlásený Medzinárodnou konfederáciou odborových zväzov (MOK).

Právo na štrajk je v centre mnohých útokov zo strany skupiny zamestnávateľov v rámci Medzinárodnej organizácie práce (MOP). Tento konflikt začal v roku 2012, kedy skupina zamestnávateľov spochybnila existenciu práva na štrajk zaručené v rámci International Labour Organization Convention. Je to právo, ktorého podstata je uznávaná v zásade všetkými členmi MOP po celé desaťročia.

Skupina zamestnávateľov naďalej drží túto pozíciu aj v rokoch 2013 a 2014. Čo znamená, že skupina zamestnávateľov predlžuje krízu, čo podkopáva kontrolný systému MOP.

„Nedotýkajte sa” práva na štrajk“ je posolstvo odoslané zo strany všetkých odborových zväzov na celom svete v tejto kampani. Skupina zamestnancov v ECOSOC plne podporuje kampaň MOK proti týmto útokom, ktoré sa snažia podkopať základné právo pracovníkov a oslabiť úlohu MOP. Podporujeme všetko úsilie vynaložené za účelom obrany práva na štrajk a vyriešenia konfliktu v rámci konania na International Court of Justice.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš.

Zdroj: ECOSOC.

 

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Švajčiarsko vyzýva Medzinárodnú organizáciu práce (MOP) k splneniu výziev týkajúcich sa budúcnosti práce

ŽENEVA – Vo svojom otváracom prejave 105. Medzinárodnej konferencie práce, prezident Švajčiarskej konfederácie, Johann Schneider …

Consent choices