Tento týždeň na pretrase: emisie, TTIP, PNR, investičný fond, Grécko

Parlament Brusel
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Tento týždeň je venovaný schôdzam výborov, no okrem nich sa v stredu popoludní uskutoční i krátke poldňové plenárne zasadnutie v Bruseli. Poslanci budú počas neho rokovať o energetickej únii a výsledkoch nedávneho summitu. Pred plénum vystúpi predseda Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Výbory sa budú zaoberať záznamami o cestujúcich (PNR) a systémom obchodovania s emisiami. Predseda EP Martin Schulz sa stretne s belgickým kráľovským párom a šéfom ukrajinskej Verchovnej rady Volodimirom Groysmanom.

Plenárne zasadnutie

V stredu popoludní do parlamentu zavíta podpredseda Komisie Maroš Šefčovič. S poslancami bude diskutovať o strategickom rámci pre energetickú úniu. Predseda ECB Mario Draghi plénu predstaví výročnú správu ECB za rok 2013. Poslanci budú preberať i minulotýždňové neformálne zasadnutie Európskej rady.

Výbory

Členovia hospodárskeho výboru sa v utorok stretnú so šéfom eurozóny Jeroenom Dijsselbloemom, s ktorým budú konzultovať najnovší vývoj v eurozóne a predovšetkým prebiehajúce rokovania s gréckou vládou.

Jednou z hlavných tém tohto týždňa budú i záznamy o cestujúcich (PNR).Výbor pre občianske slobody bude na svojej štvrtkovej schôdzi rokovať o novom legislatívnom návrhu, ktorého cieľom je využívať PNR v boji proti terorizmu. Pôvodný návrh poslanci v roku 2013 zamietli kvôli obavám súvisiacim s ochranou súkromia. Nový návrh by však chceli prijať do konca tohto roka.

Ďalšou dôležitou témou je TTIP. Viaceré výbory budú počas celého týždňa hodnotiť pokrok, ktorý sa dosiahol pri rokovaniach o tejto obchodnej dohode s USA. Rozvojový výbor by mal svoje odporúčania prijať v utorok. Celkové stanovisko Parlamentu by malo byť prijaté ešte pred začiatkom leta.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín bude v utorok hlasovať o tzv. „rezerve stability trhu“ (MSR), ktorá by mala reformovať systém pre obchodovanie s emisiami (ETS) tým, že ho ochráni pred hospodárskymi výkyvmi a odstráni súčasný prebytok bezplatných kvót. V ten istý deň bude výbor hlasovať o reforme právnych predpisov v oblasti biopalív, ktorá by mala vyriešiť obavy z negatívneho dopadu konvenčných biopalív.

Hospodársky výbor a výbor pre rozpočet organizujú v pondelok prvú debatu oEurópskom fonde pre strategické investície, ktorý je zameraný na podporu ekonomiky.

Rozpočtový výbor bude vo štvrtok hlasovať o návrhu správy o pokynoch pre prípravu rozpočtu na rok 2016, v ktorom stanoví priority Parlamentu pre rozpočet na budúci rok.

Členovia zahraničného výboru budú v utorok diskutovať s predsedom ukrajinskej Verchovnej rady Volodimirom Groysmanom.

O ram

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices