Manfred Weber. PHOTO: © European Union 2015

Brusel: Členské krajiny EÚ reagujú na terorizmus pomaly

Manfred Weber. PHOTO: © European Union 2015
Manfred Weber. PHOTO: © European Union 2015

Smerom k štátom vysiela Európsky parlament pripomienku, že treba konať rýchlejšie v súvislosti boja proti terorizmu. Aj keď Parlament schvaľuje svoje uznesenie a prijíma rozhodnutia pre väčšiu bezpečnosť Európy, pozornosť púta Brusel a snaha nájsť riešenia, ktoré potrebujeme.  

„Náš boj proti terorizmu musí začať implementáciou schválených rozhodnutí. Najslabším bodom je to, že sa rozhodnutia nepreniesli do praxe,“ povedal Frans Timmermans, viceprezident Európskej komisie.

Systém PNR na zber informácií o cestujúcich sa javí ako jeden z favoritov v boji proti terorizmu, no vyvoláva veľa otázok. „Dohľad nad spoločnosťou ani vytvorenie systému PNR, čo mieri na všetkých a ukladá údaje naveky či minimálne na veľmi dlhý čas, nezodpovedajú našim cieľom. Rada blokuje väčšinu iniciatív umožňujúcich zvýšenie bezpečnosti našich občanov v praxi a nielen teoreticky,“ povedal Philippe Lamberts zo Strany zelených.

Vina podľa všetkého padá aj na vonkajšie faktory, napríklad Saudskú Arábiu ktorá, podporuje teroristické postoje. Diskusia v tejto oblasti viedla k záverom, že Európa by sa mala zahľadieť na vlastné semienka nenávisti u vlastných občanov. „Musíme byť voči sebe kritickí, pretože mnohí z týchto teroristov majú francúzsky či nemecký pôvod, sú z Európy, sú to Európania. Preto sa treba zamyslieť nad tým, čo sa v minulosti pokazilo, čo sme urobili zle,“ reagoval Manfred Weber z Európskej ľudovej strany.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Voliči, ktorí vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) budú voliť populistov, si musia uvedomiť, že …

Consent choices