Na ktorom mieste sa umiestnilo Slovensko v digitálnej oblasti?

mys
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Úroveň digitálnych služieb

Dnes bol zverejnený index digitálnej ekonomiky a spoločnosti, ktorý hodnotí úroveň digitálnej pripravenosti jednotlivých krajín v rámci EÚ. Ide o zmapovanie úrovne internetového pripojenia, internetových zručností, online činností ako aj stupňa rozvoja kľúčových digitálnych technológií a digitálnych verejných služieb.

Slovensko je na 21. mieste z 28 členských štátov EÚ. Máme dobrú úroveň digitálnych zručností (76 % Slovákov pravidelne používa internet, takmer 60 % má aspoň základné digitálne zručnosti). Slováci sú aktívni online: 65 % číta správy online, 63 % využíva sociálne siete a 55 % využíva hlasové alebo video hovory cez internet.

Slováci takisto v dosť veľkej miere využívajú elektronické bankovníctvo (51 %) a nakupujú online (58 %).

Pokrivkávame v oblasti pevnej širokopásmovej siete, 15 % slovenských domácností ešte stále nemá pevné širokopásmové pripojenie.

Ďalšou výzvou pre Slovensko oblasť digitálnych verejných služieb: zatiaľ čo každý piaty používateľ internetu sa dostal do kontaktu s verejnou správou a zasielal vyplnené formuláre, z hľadiska online ponuky je Slovensko na jednom z posledných miest v EÚ. Iba 7,4 % všeobecných lekárov využíva elektronickú výmenu lekárskych údajov (36 % v EÚ) a iba 3,5 % všeobecných lekárov odosiela lekárske predpisy lekárnikom elektronicky (v tejto oblasti sa krajina nachádza na 23. mieste).

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

O ram

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices