Rusko neočakáva narušenie dodávok plynu do EÚ

plyn rusko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

MOSKVA – Rusko nepredpokladá, že spor s Kyjevom o platby za plyn povedie k narušeniu dodávok do Európy. Moskva zároveň očakáva, že Ukrajina čoskoro uhradí svoju ďalšiu platbu.

Povedal to v stredu ruský minister energetiky Alexander Novak. „Rátame s tým, že nová platba vopred za ruský plyn sa uskutoční včas. Nemali by sa narušiť dodávky plynu európskym zákazníkom,“uviedol Novak vo vyhlásení.

Tranzit do Európy

Ruský exportér plynu Gazprom v utorok pohrozil zastavením dodávok na Ukrajinu v najbližších dňoch, ak Kyjev nepošle ďalšie peniaze. Gazprom zároveň konštatoval, že ohrozený by mohol byť tranzit do Európy. Hovorca Gazpromu však neskôr pre Reuters povedal, že zatiaľ sa nijaké rozhodnutie o takomto kroku neprijalo.

Moskva zastavila dodávky plynu Ukrajine v júni minulého roka a obnovila ich až v decembri na základe dohody o dodávkach počas zimy, ktorú pomohla uzavrieť Európska únia.

Žiadne ďalšie platby

Dohodu však teraz ohrozuje spor v otázke, kto by mal platiť za plyn pre oblasti na východe Ukrajiny, ktoré sú pod kontrolou proruských separatistov.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Ukrajina uviedla, že neuhradí nijaké ďalšie platby bez nových garancií, pretože Moskva nedodala v nedeľu a pondelok taký objem plynu, za aký Kyjev už zaplatil. Ukrajinská energetická firma Naftogaz v utorok uviedla, že Gazprom počas uvedených dvoch dní poslal menej ako polovicu už zaplatených dodávok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk. Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices