záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Anna Záborská: Európska občianska iniciatíva má problémy, budú zmeny

záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Európska občianska iniciatíva (EOI) mala umožniť občanom EÚ priamo navrhovať témy, ktorým by sa mala EÚ venovať a riešiť ich. Za takmer tri roky bolo podaných spolu 49 iniciatív, do dnešného dňa však len dve z nich nazbierali viac ako milión podpisov v minimálne 7 členských štátoch. Nakoniec Komisia podporila iba iniciatívu požadujúcu zavedenie práva na vodu. Druhú iniciatívu, žiadajúcu zákaz financovania aktivít, pri ktorých je usmrtený ľudský plod, z rozpočtu EÚ, Komisia odmietla aj napriek tomu, že predtým potvrdila jej prípustnosť a iniciatívu podporilo takmer dva milióny občanov. 

„Milióny ľudí, ktorí chceli využiť nový inštitút Európskej občianskej iniciatívy, zostalo sklamaných. Ukázalo sa totiž, že formálne prekážky a názor Komisie predurčujú takmer každú iniciatívu na neúspech,“ uviedla europoslankyňa Anna Záborská, ktorá sa vo štvrtok zúčastnila spoločného verejného vypočutia výborov Európskeho parlamentu pre ústavné záležitosti (AFCO) a petície (PETI), ktoré malo za cieľ vyhodnotiť doterajšie skúsenosti s občianskou iniciatívou a začať diskusiu o potrebných zmenách pravidiel.

Podľa Carstena Berga, hlavného koordinátora neziskovej organizácie ECI Campaign, môže byť Európska občianska iniciatíva úspešná len vtedy, ak sa zmenia administratívne pravidlá. „Európska občianska iniciatíva sa môže stať významným nástrojom demokracie. Potrebuje sa však dostať medzi ľudí – a najlepším spôsobom jej propagácie bude, ak ľudia budú vidieť veľa úspešných iniciatív. To znamená menej byrokracie a zjednodušenie celého procesu, od registrácie cez zbieranie podpisov až po jasné definovanie dôvodov, na základe ktorých môže Komisia odmietnuť návrhy občanov.“

Verejného vypočutia sa zúčastnil aj holandský komisár Frans Timmermans. Vo svojich vystúpeniach bol však skôr zdržanlivý. Komisia totiž pripravuje vlastnú hodnotiacu správu, ktorá by mala byť k dispozícii v apríli, pri príležitosti tretieho výročia účinnosti vykonávacieho nariadenia o EOI. „V Európskom parlamente sa týmto materiálom a návrhmi zmien budeme zaoberať pravdepodobne v septembri, vysvetlila slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

O red

Odporúčame pozrieť

komisia

Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu“

Európska komisia sa rozhodla zaregistrovať európsku iniciatívu občanov s názvom „My Voice, My Choice: For Safe …

Consent choices