Europoslankyňa Žitňanská: Žiť v strachu z výpadku elektriny je v dnešnej dobe neprípustné

zitnanska zasuvka
Jana Žitňanská, europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 – source:EP / Flickr.

BRATISLAVA, POPRAD – Ak vypnú elektrinu, väčšinu z nás to možno nahnevá, ale poradíme si. Avšak pacientov, ktorí doma používajú dýchacie prístroje na elektrinu, vystraší každý výpadok.

Pre pacientov na dýchacích prístrojoch môže mať dlhší výpadok prúdu fatálne následky. „Ak ten prístroj prestane fungovať, človek môže aj zomrieť,“ tvrdí Andrea Madunová z Organizácie muskulárnych dystrofikov.

Včasná informácia

„Nevedia, že sa môžu niekam nahlásiť a tŕpnu, kedy dôjde k výpadku elektrickej energie,“ opisuje europoslankyňa Jana Žitňanská. Tomáš je svalový dystrofik, jeho mama je v napätí 24 hodín. Najhoršie je to v lete, keď sú búrky a výpadok prúdu hrozí každú sekundu.

Tomášova mama sa len vďaka pacientskej organizácii dozvedela, že sa môže dostať na zoznam takzvaných zraniteľných odberateľov, a tak ju musí elektráreň včas informovať o výpadku a ona musí použiť požičaný generátor.

Zdravotná pomôcka

Zákon ale počíta s tým, že na zapísanie do týchto zoznamov pacienti prídu celkom sami a sami si to naštudujú v zákonoch. Ani poisťovňa ani lekár ich o tom nemusí informovať.

„Legislatívne sme to neriešili, ale je to rovnaké, ako keď sa vydáva akákoľvek zdravotná pomôcka,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. „Pacient, ktorý potrebuje prístroj na zachovanie životných funkcií, ktorý je závislý na elektrickej energie, tak nemôžeme hovoriť o tom, že môže a nemusí sa prihlásiť ako rizikový odberateľ,“ dodáva Žitňanská.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Rizikový odberateľ

Už dopátrať sa k žiadosti je veľmi ťažké. Pacienti preto chcú, aby napríklad zdravotná poisťovňa dostala povinnosť informovať o zapísaní pacientov do zoznamov zraniteľných odberateľov energie, prípadne to zahlásila za nich.

„Akonáhle pacient dostane takýto prístroj v spolupráci so zdravotnou poisťovňou, by mal byť prihlásený ako rizikový odberateľ,“ hovorí europoslankyňa.

Jedna malá legislatívna zmena by podľa nich stačila na to, aby sa im žilo lepšie. Pomohlo by im aj to, ak by si náhradný zdroj energie nemuseli zháňať sami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices