Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 8. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

GRÉCKO

Ministri financií eurozóny v piatok, 20. februára 2015, súhlasili s predĺžením úverového programu pre Grécko o štyri mesiace, i keď Grécko pôvodne žiadalo šesť mesiacov. Predstavitelia gréckej vlády sa zaviazali, že nezavedú v krajine žiadne reformy, ktoré by mali negatívny dopad na štátny rozpočet. Už dnes, 23. februára 2015, predložia predbežný zoznam opatrení, ktoré plánujú zaviesť. Kohútiky, z ktorých Grécku prúdia peniaze, tak ostanú aj po poslednom februárovom dni otvorené. Takmer 11 mld. EUR určených na rekapitalizáciu bánk síce bude naďalej k dispozícii, avšak uvoľňovať ich bude ECB. V súčasnosti ich drží grécky fond finančnej stability [HFSF]. „Dôvodom na stiahnutie peňazí späť je snaha zabezpečiť, aby sa skutočne použili na plánovaný účel, a nie aby financovali potreby gréckej vlády. Európska centrálna banka uplynulý týždeň záropveň odsúhlasila mierne zvýšenie núdzových úverových liniek [ELA] pre grécke banky v snahe zvýšiť tlak na Atény, aby dosiahli dohodu s veriteľmi“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Nemenovaný zdroj totiž uviedol, že grécka centrálna banka žiadala nárast o zhruba 10 mld. EUR. Rada guvernérov ECB zvýšila rezervy ELA „len“ na 68,3 mld. EUR. ECB už pred 2 týždňami zvýšila objem ELA pre Grécko o 5 mld. EUR na 65 mld. EUR.

RUSKÁ FEDERÁCIA

Agentúra Moody’s Investors Service znížila rating dlhodobý rating záväzkov Ruska zo stupňa Baa3 na stupeň Ba1, čím vypadol z investičného pásma. Výhľad pritom zostáva negatívny, čiže s možnosťou ďalšieho zhoršenia. Agentúra ako dôvod uviedla pokračujúcu krízu na Ukrajine, pokles cien ropy a kurz rubľa. Moody’s predpovedá Rusku na tento rok hlbokú recesiu a ďalšie zhoršovanie ekonomiky v roku 2016. Ruský minister financií Siluanov tento krok kritizoval. Podľa neho agentúra vychádzala z nereálnych predpokladov a prišla k záverom pesimistickejším ako Medzinárodný menový fond, Svetová banka aj ďalšie medzinárodné banky. Ignorovala pritom pozitívne vplyvy, ako napríklad vysokú devízovú rezervu či nízky dlh. Domnieva sa, že rozhodnutie znížiť rating bolo motivované politickými faktormi. Zo spolitizovania ruská strana pritom obviňovala aj ostatné agentúry, ktoré pred časom Rusku znížili rating. Rusko zároveň bojuje s ďalším problémom. Jedná sa o podiel nesplácaných úverov na celkovom objeme pôžičiek, ktoré poskytli ruské banky retailovým klientom. Do konca tohto roka by mohol stúpnuť na úroveň 8 %. Povedal to uplynulý týždeň prvý viceguvernér ruskej centrálnej banky. Konštatoval tiež, že v januári bol podiel klasifikovaných úverov na celkovom objeme pôžičiek retailovej klientele v Rusku vo výške 6,3 %. Kvalita úverového portfólia ruských bánk sa zhoršuje, keďže oslabenie ruskej ekonomiky dlžníkom sťažuje splácanie svojich pôžičiek.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

SLOVINSKO

Slovinská vláda minulý týždeň potvrdila, že naďalej plánuje sprivatizovať väčšinu štátnych bánk. Vláda predá všetky banky s výnimkou exportnej a rozvojovej banky SID Banka, ktorá má osobitú úlohu. Štátny tajomník ministerstva financií tiež nevylúčil, že v Nova Ljubljanska Banka [NLB], ktorá je najväčšiu bankou v krajine, si štát ponechá menšinový podiel. Slovinsko v roku 2013 vynaložilo na záchranu svojich bánk viac ako 3 mld. EUR, vďaka čomu krajina dokázala odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu aj bez zahraničnej finančnej pomoci. Od získania nezávislosti Slovinsko dlhodobo odmietalo privatizáciu dôležitých štátnych podnikov. Vláda v Ľubľane pripravila zoznam 15 firiem určených na privatizáciu až v roku 2013, doteraz sa však podarilo zavŕšiť iba tri predaje a štát naďalej kontroluje viac ako polovicu ekonomiky.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Spotrebiteľská inflácia vo Veľkej Británii v prvom mesiaci tohto roka poklesla na najnižšiu úroveň od začiatku sledovania vývoja, teda od roku 1989. V medziročnom porovnaní dosiahla výšku 0,3 %. Vyplýva to z údajov britského štatistického úradu. Modely štatistického úradu naznačujú, že naposledy bola miera inflácie v krajine nižšia v roku 1960. Tento nie príliš pozitívny výsledok je ale v súlade s očakávaniami trhu. V decembri bola medziročná miera inflácie vo výške 0,5 %. Aj Británia teda doplatila na nízke ceny ropy. Pod pokles sa ale podpísali napríklad aj nižšie ceny potravín.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices