Dimitrios Papadimoulis. PHOTO: © European Union 2015

Vladimír Maňka: Nový grécky premiér vyhral voľby len vďaka sľubom o odpustení dlhov

Dimitrios Papadimoulis. PHOTO: © European Union 2015
Dimitrios Papadimoulis. PHOTO: © European Union 2015

Európsky parlament sa stále snaží vyriešiť situáciu s Grékmi. Viacerí z poslancov veria, že problém s gréckym dlhom sa dá vyriešiť k prospechu oboch strán. Zároveň je stále prioritnou témou terorizmus a bezpečnosť európskych občanov.

Grécko odmietalo návrh o predĺžení záchranného programu, ktorý euroskupina pripravila ako podmienku prerokovania zadlženia krajiny. Zjednotená európska ľavica sa vyjadrovala pozitívne. Intenzívne pracujeme na hľadaní obojstranne prospešného riešenia, ktoré by nepomohlo len gréckemu hospodárstvu a gréckej spoločnosti, ale celej eurozóne, aby prekonala problémy, ktoré ju kvária,“ povedal Dimitrios Papadimoulis.

Ku gréckej kríze sa vyjadril aj slovenský europoslanec Vladimír Maňka: „Nový grécky premiér zvíťazil vo voľbách len preto, že nasľuboval ľuďom odpustenie dlhov, lepší život, vyššie dôchodky a mzdy. Zlé je to, že bohatší Gréci si dnes hromadne vyberajú peniaze z bánk, lebo novej vláde neveria. Rovnako dochádza k výpadkom výberu daní. Odliv peňazí  je to posledné, čo Gréci potrebujú. Nová vláda musí zabrániť daňovým únikom, ďalej bojovať s podvodmi a byrokraciou, pokračovať v reformách a samozrejme preukázať, že svoje dlhy je pripravená splácať.“

Jednou z hlavných tém diskusií je stále terorizmus. Na európskom samite poslanci Parlamentu zdôraznili svoje priority, ktorými je napríklad Islamský štát či spôsob, ako odradiť mladých ľudí od odchodu z Európy a zapojenia sa do bojov v Sýrii a Iraku. Manfred Weber povedal: „Musíme zistiť, čo sa v minulosti pokazilo, čo sme urobili nesprávne. Dôležitou otázkou je vzdelávanie a integrácia do spoločnosti.“

Niektorí poslanci Európskeho parlamentu sú skeptický voči ruským sľubom, ktoré zazneli pri samite v Minsku. Takéto dohody sú len súčasťou simulovaného prístupu, akým si postupne legitimizuje zväčšené územia, kým prejde k ďalšiemu kolu útokov,“ povedal Charles Tannock zo Strany európskych konzervatívcov a reformistov. Sama kancelárka Merkelová pripúšťa krehkosť tohto mieru.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices