Cena európskeho občana: 47 výnimočných osobností si prevzalo cenu

cena europskeho obcana
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Až 47 výnimočných osobností z 19 krajín si prišlo do Parlamentu prevziať Cenu európskeho občana. Toto prestížne ocenenie, ktoré si zaslúžili sa podporu európskej spolupráce a spoločných hodnôt, im bolo odovzdané počas slávnostného ceremoniálu usporiadaného na ich počesť. Medzi nositeľmi ceny sú jednotlivci i organizácie, ktoré obhajujú práva slabších, presadzujú sa o zvyšovanie povedomia o EÚ, bojujú proti extrémizmu alebo pomáhajú presadzovať toleranciu a dialóg.

„Aj napriek kríze a rastúcemu euroskepticizmu sú v Európe stále občania, ktorí obhajujú ideu Európy založenej na právach, spravodlivosti a demokracii,“ uviedla začiatkom slávnosti podpredsedníčka EP Sylvie Guillaume (S&D, Francúzsko), ktorá je zároveň aj šéfkou ústrednej hodnotiacej poroty. „Všetci vieme, že žiadne vyznamenanie nie je schopné oceniť vašu prácu a vaše osobné nasadenie v celej ich veľkosti. No Parlament sa tak snaží pritiahnuť pozornosť na vaše úspešné projekty. Občania EÚ majú svoj hlas a touto cenou im chceme ukázať, že im naozaj načúvame,“ dodala.

 Cena európskeho občana

Európsky parlament udeľuje túto cenu od roku 2008 jednotlivcom alebo organizáciám za projekty, ktoré podporujú európsku integráciu, vzájomné porozumenie medzi občanmi a členskými krajinami alebo cezhraničnú spoluprácu v rámci EÚ. Odmeňuje tak tých, ktorí sa svojou každodennosť prácou pričiňujú o podporu európskych hodnôt.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Každý europoslanec môže nominovať jedného kandidáta, či už je to fyzická osoba, skupina osôb alebo organizácia. Národné poroty skladajúce sa z minimálne 3 poslancov potom určia poradie jednotlivých kandidátov. O každoročných víťazoch následne rozhoduje ústredná porota skladajúci sa z podpredsedov Parlamentu, jeho bývalých predsedov a ďalších predstaviteľov.

Jedným z nositeľov Ceny európskeho občana 2014 sa stala i zakladateľka a predsedníčka Ligy proti rakovine Eva Siracká, ktorú nominoval poslanec Ivan Štefanec (EĽS).

O ram

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices