EÚ je najväčším poskytovateľom pomoci na svete, ale Európania nevedia, komu pomoc smeruje

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

EÚ je najväčším poskytovateľom pomoci na svete, ale Európania takmer nevedia, komu pomoc smeruje. Téme rozvoja sa v Parlamente venuje europoslankyňa Linda McAvan.

„V minulom roku pochádzalo asi 60 % celosvetovej pomoci z Európskej únie a jej členských štátov. 80 % občanov verí, že treba prispievať na rozvojovú pomoc, ale keď sa ich pýtali, čo pre ňu robí Európska únia,  50 % povedalo, že nevie vôbec nič alebo len málo o tom, čo robí EÚ robí. Takže by sme chceli zviditeľniť túto prioritnú oblasť Únie,“ povedala.

V tomto roku sa bude každý mesiac vyzdvihovať jeden aspekt, napríklad Európa vo svete v januári, mier a bezpečnosť v máji či potravinová bezpečnosť v októbri. Februárovou témou je vzdelávanie. V 25 najchudobnejších okresoch krajiny poskytuje Unicef učebnice a pracovné zošity. Pre deti, ktoré sú nútené pracovať, vznikol špecifický program.

Philippe Cori, ktorý pre Unicef pracuje hovorí: Najviac vás pri tomto programe zaskočí dôstojnosť detí, rodičov, partnerov v spoločenstve, učiteľov, tých, čo riadia sociálne služby v komunite. Je to spoločná snaha. Celkovou výzvou takéhoto programu, ktorý Unicef podporuje v partnerstve s EÚ, je zapojenie všetkých zúčastnených.“

Podľa Laury Sullivanovej ide aj o boj o rodovú rovnosť, ktorá je témou marca. Témou apríla je prístup k zdravotnej starostlivosti. Predovšetkým v Etiópii žije 85 % obyvateľstva vo vidieckych oblastiach. V tejto oblasti sa museli zriadiť zdravotné strediská a vyškoliť miestnych ľudí v zdravotníctve.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Vo všetkých projektoch je prioritným cieľom boj proti chudobe. V roku 2013 na to členské štáty a EÚ prispeli sumou 56,5 miliardy eur. Európsky parlament má za úlohu pripraviť legislatívu, ktorá umožní európsku rozvojovú politiku. Ďalej má skúmať, ako sa využili peniaze, zaručiť, aby sa vynaložili rozumne, stanovuje rozpočet pre rozvojovú pomoc,“ povedala Linda McAvan.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

unicef

Európska komisia a UNICEF sa snažia zabezpečiť vzdelávanie deťom vo veľmi náročných podmienkach

Až 462 miliónov detí na celom svete žije v oblastiach, ktoré zasiahli prírodné katastrofy, alebo …

Consent choices