Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union 2015

Európsky fond pre strategické investície má poskytovať finančné injekcie už v lete

Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union 2015
Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union 2015

Na základe rozhodnutia Európskej investičnej banky by mali byť malé a stredne veľké podniky schopné ťažiť z prvých finančných prostriedkov Európskeho fondu pre strategické investície už v lete.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker si dal za cieľ podporovať predovšetkým investície ako širokopásmové a energetické siete, či malé firmy s menej ako 3 000 zamestnancami.

Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen, zodpovedný za zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť na rozhodnutie sprístupniť financie už v lete, reagoval: Je to veľký deň pre európske malé a stredné podniky. Správa z Európskej investičnej banky znamená, že v lete budú môcť podniky čerpať z potrebného kapitálu. Povedali sme, že chceme pomôcť Európe dostať sa k investíciám a dnes robíme presne to.“

Peniaze budú sprístupnené programom, ktorého cieľom je cez Európsky investičný fond pomôcť konkurencieschopnosti podnikov. EIF je súčasťou EIB Group, ktorá bude pokrývať riziko transakcií a poskytovanie dodatočných finančných prostriedkov. Infraštruktúrne projekty môžu podobne využiť režim predbežného financovania, no o niečo neskôr ako malé a stredné podniky.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Cieľom je, aby Únia prijala návrh nariadenia Európskeho  fondu pre strategické investície v júli, najneskôr v septembri 2015. Finančné prostriedky budú napĺňať investície v doprave, digitálne či telekomunikačné projekty, ale na jeseň aj nemocnice a školy. Pracovný plán Komisie stanovil ambiciózny program na odstránenie regulačných prekážok pre investície a posilnenie jednotného trhu.

O vik

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Na quero si už nikto nespomenie, vyberať strategické investície musíme na základe analýz

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. STEP …

Consent choices