Proruskí separatisti sťahujú z frontu delá

ukrajina
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Proruskí separatisti z neuznávanej Doneckej ľudovej republiky v nedeľu ohlásili, že v súlade s mierovými dohodami dokončili sťahovanie ťažkých zbraní z frontovej línie s vládnymi vojskami na východe Ukrajiny.

Kyjev podoziera povstalcov, že delá a raketomety len presúvajú na iné úseky frontu. „Donecká ľudová republika dokončila sťahovanie ťažkej techniky. Dnes sme stiahli šesť samohybných hufníc Gvozdika z južného úseku frontu. Sťahovanie sa odohralo pod dohľadom pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE),“tvrdil v mene povastaleckeho vedenia Eduard Basurin.

Mierové dohody

Pozorovatelia OBSE podľa ukrajinskej agentúry Unian zatiaľ zaznamenali stiahnutie prvých šiestich kolónii s ťažkou výzbrojou doneckých a luhanských povstalcov. Kolóny s delami a raketometmi vraj ale sledovali len v blízkosti frontovej línie.

Stiahnutie ťažkých zbraní z línie oboch znepriatelených strán je súčasťou mierových dohôd z Minska, podľa ktorých má od 15. februára na východe Ukrajiny platiť pokoj zbraní, aby následne bolo možné uskutočniť ďalšie kroky k urovnaniu konfliktu. Ten si od minuloročného apríla vyžiadal 5 800 mŕtvych.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Ukrajinské armádne velenie oznámilo, že počas soboty rebeli päťkrát ostreľovali ukrajinské pozície, ale noc zo soboty na nedeľu bola pokojná a bez paľby.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices