Euro koncom februára zoslablo, cena ropy stúpla

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Euro vstúpilo do začiatku minulého týždňa so stratou. Napriek tomu, že Euroskupina a Atény dosiahli dohodu, neistota zostala vysoká, čo naďalej tlačilo kurz eura voči doláru nadol. Tam sa spoločná mena eurozóny pobrala zo svojej otváracej úrovne 1,1380 EURUSD hneď v skorých ranných hodinách. Pokles nedokázali zvrátiť ani dáta z Nemecka. Obchodovanie ukončilo euro o – 0,4 % slabšie, na úrovni 1,1335 EURUSD. „Prevažnú väčšinu utorkového dňa sa spoločná mena eurozóny obchodovala v blízkosti svojej otváracej úrovne. Z USA prišla informácia o tom, že spotrebiteľská dôvera sa vo februári oslabila výraznejšie, ako sa očakávalo“, uviedol analytický tím Poštovej banky.

Trhy očakávali aj vyjadrenie šéfky amerického Fedu J. Yellenovej. Tá v americkom Kongrese objasnila, ako bude centrálna banka krajiny v najbližšom čase postupovať z hľadiska zvyšovania sadzieb. Uviedla, že prvým krokom bude, že sa postoj banky prestane označovať ako „trpezlivý“. Fed sa teda nezaviazal k zvýšeniu sadzieb na žiadnom konkrétnom zasadnutí. Euro – dolárový pár na tieto správy nijako výrazne nereagoval. Do záveru obchodovania sa euro posilnilo len o 4 stotiny percenta, na úroveň 1,1340 EURUSD. V stredu na trhu chýbali zásadnejšie udalosti, ktoré by sa pod vývoj menového páru podpisovali. Dolárový index merajúci hodnotu amerického dolára voči košu hlavných svetových mien klesol. Spôsobili to práve dozvuky z vyhlásenia šéfky amerického Fedu.

Investorov toto vyhlásenie sklamalo, pretože očakávali jasnejšie vyjadrenie ohľadom sprísňovania menovej politiky za oceánom. Hoci sa spoločná mena dokázala na chvíľu posilniť až na 1,1400 EURUSD, netrvalo dlho a časť ziskov zmazala na zatváraciu úroveň 1,1360 EURUSD. Makroekonomický kalendár Európy aj USA vo štvrtok praskal vo švíkoch. Kým údaje zverejňované na starom kontinente v dopoludňajších hodinách eurom nijako nezamávali, tie popoludňajšie spoza Atlantiku mali výrazný vplyv. Hoci boli zmiešané.

Kým januárová inflácia CPI sa prepadla do negatívneho pásma prvýkrát od júla 2009 a počet nových žiadostí o podporu tiež výrazne prevýšil odhad trhu, investorov potešili údaje o vývoji jadrovej inflácie v USA a tovaroch dlhodobej spotreby, ktorá výrazne vzrástla. Dolár ale vo výraznej miere posilnili vyjadrenia šéfa pobočky centrálnej banky USA J. Bullarda. Ten sa nechal počuť, že silný dolár má iba slabý vplyv na americkú menovú politiku a ekonomiku. Vyhlásil tiež, že Fed, ktorého je v súčasnosti členom bez hlasovacieho práva, by budúci mesiac pri popisovaní svojho prístupu k sprísneniu menovej politiky mal konečne stratiť „trpezlivosť“. Spoločnú menu eurozóny poslali tieto informácie prudko nadol, až na svoje intradenné minimum 1,1185 EURUSD.

Do záveru obchodovania sa už nestihla veľmi spamätať a deň uzavrelo euro slabšie až o takmer – 1,5 % na úrovni 1,1200 EURUSD. Posledný pracovný deň minulého mesiaca bol pokojný a takmer bez zmeny. Spoločná mena sa v priebehu dňa len mierne odchýlila od svojej otváracej úrovne. V kalendári eurozóny aj USA chýbali udalosti, ktoré by mali výraznejší vplyv na vývoj kráľovského menového páru. Deň ukončila naša mena len veľmi tesne pod otváracou úrovňou, a to o dve stotiny percenta slabšia, na hladine 1,1195 EURUSD. Za celý týždeň sa euro oslabilo, rovnako ako aj za celý mesiac, o – 1,6 %. V porovnaní s rovnalkým obdobím minulého roka je slabšie až o vyše – 18 %. Uplynulý týždeň euro zaknihovalo straty aj voči menám nášho regiónu. Česká koruna sa posilnila, aj keď len mierne, o 5 stotín percenta na piatkových 27,515 EURCZK. Domáca mena Poliakov uzavrela týždeň na úrovni 4,1485 EURPLN, a teda o 4 desatiny percenta silnejšia. Oficiálne platidlo Maďarov sa v priebehu týždňa zhodnotilo o 8 desatín percenta na piatkovú úroveň 302,70 EURHUF.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Zasadne poľská NBP, britská BoE a európska ECB

Tento týždeň zasadajú tri centrálne banky, o ktorých vás pravidelne informujeme. V stredu, 4.marca 2015, zasadá poľská centrálna banka [NBP]. Odhadujeme, že už nastal ten čas, kedy centrálni bankári krajiny pristúpia k zníženiu sadzby, o ktorom sa už dlhšiu dobu diskutuje, na úroveň 1,75 %. Vo štvrtok, 5. februára 2015, zasadá britská BoE a európska ECB. Ani v jednom z týchto prípadov neočakávame prekvapenia, a teda pravdepodobný scenár je ponechanie sadzieb na aktuálnej úrovni 0,50 %, resp. 0,05 %.

Ropa Brent medzimesačne drahšia o vyše 23 %

Ropa Brent začala týždeň s výrazným poklesom. V pondelok stratila na cene viac ako dve percentá, a teda zlacnela na 58,90 USD za barel. Na ceny zatlačili aj údaje o spomalení ťažobnej aktivity v USA, čo upozornilo na riziko ďalšieho rastu zásob komodity v USA zo súčasných rekordných úrovní. Zlacňovanie pokračovalo aj v utorok aj napriek správam o zatvorení ropného poľa v Líbyi.

Cena britskej ropy klesla o – 0,4 % na 58,66 USD za barel. V stredu ale nastal prudký zvrat. Severomorská zmes zdražela o vyše 5 % na 61,63 USD za barel. Postaral sa o to šéf ropného rezortu v Saudskej Arábii, ktorý uviedol, že dopyt po rope rastie. Pozitívne cenu ropy ovplyvnila aj správa, že čínska továrenská výroba sa podľa predbežných údajov vo februári zvýšila viac, ako sa pôvodne očakávalo. Vyplynulo to z indexu nákupných manažérov [PMI]. Časť pripísanej hodnoty ale ropa stratila hneď vo štvrtok vplyvom nárastu amerických zásob ropy. Tie totiž v 8. týždni 2015 vzrástli o 8,4 mil. barelov.

Z ceny ropy Brent to ukrojilo viac než – 2,5 % [zatváracia úroveň 60,05 USD za barel]. V piatok bolo ale opäť všetko inak. Londýnska ropa dosiahla prvý celomesačný rast od júna 2014, a to vďaka zlepšujúcemu sa dopytu, ale aj v dôsledku výpadkov dodávok. Vplyvom týchto správ zdražela o 4,2 % na zatváracích 62,58 USD za barel. Za týždeň si teda ropa Brent pripísala takmer 4 % svojej hodnoty. Medzimesačne sa jej podarilo zdražieť až o vyše 23 %, aj keď v medziročnom porovnaní je stále lacnejšia o – 39,5 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices