MDŽ sa bude tento rok v Parlamente niesť v duchu vzdelávania

zena
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Emancipácia žien a dievčat prostredníctvom vzdelávania. Tak znie motto tohtoročného MDŽ v Európskom parlamente. Počas celého týždňa sa tu budú konať podujatia, na ktoré boli prizvaní i národní poslanci a novinári. Na otázku vzdelávania sa pozrieme s dvoch uhlov – hovoriť sa bude o prístupe k vzdelaniu v rozvojových krajinách i o tom, prečo majú Európanky menšie pracovné príležitosti a to i napriek tomu, že vzdelanie im rozhodne nechýba.

Štvrtok 5. marca – spoločná schôdza výboru pre práva žien a kultúrneho výboru

 Výbor pre práva žien (FEMM) a kultúrny výbor (CULT) organizujú vo štvrtok dopoludnia spoločnú schôdzu, ktorej témou je práve spomínaná emancipácia žien a dievčat prostredníctvom vzdelávania. Diskusiu otvorí podpredseda Parlamentu Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Grécko) a predsedať jej budú šéfky oboch výborov – Iratxe García-Pérez (S&D, Španielsko) a Silvia Costa (S&D, Taliansko). Ústredný prejav prednesie komisárka zodpovedná za rodovú rovnosť Věra Jourová a diskusie sa zúčastní i Hauwa Ibrahim, nositeľka Sacharovovej ceny za rok 2005, ktorá sa poslancom prihovorí prostredníctvom videokonferencie. Na spoločnú schôdzu boli pozvaní i viacerí národní poslanci.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Streda 4. marca – seminár pre novinárov, konferencia o ženách v politike

Tlačové oddelenie Parlamentu organizuje v stredu počas celého dňa seminár pre novinárov na tú istú tému. Zúčastnení novinári tu budú môcť diskutovať s europoslancami i viacerými odborníkmi o emancipácii prostredníctvom vzdelávania, pracovných príležitostiach pre ženy v EÚ a tom, aké kroky je ešte potrebné podniknúť v rámci stratégie EÚ pre rovnosť mužov a žien.

V ten istý deň o 14:45 do 18:45 sa uskutoční konferencia o politickej účasti žien v krajinách západného Balkánu a v Turecku. Diskutovať sa bude o nízkom počte žien – političiek v prístupových krajinách.

O ram

Odporúčame pozrieť

Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Na slávnosti pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sa Ivana Andrés a Alba Redondo zo španielskeho …

Consent choices