kiska
Andrej Kiska, Jean Claude Juncker. PHOTO: © European Union, 2015

Kiska na stretnutí s Junckerom: Európska únia potrebuje viac sebavedomia

kiska
Andrej Kiska, Jean Claude Juncker. PHOTO: © European Union, 2015

Rokovanie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom otvorilo sériu stretnutí prezidenta SR Andreja Kisku s tromi najvyššími predstaviteľmi Európskej únie. Ešte predtým sa prezident v Bruseli stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Kiska a Juncker riešili témy Ukrajiny, Grécka, podpory pracovných miest, ale aj posilnenia dôvery občanov v európske inštitúcie.

„Niekedy to vyzerá, ako keby mala Európska únia viac problémov, ako ich dokáže zvládať, ale nie je to pravda: Európska únia je dnes ekonomická veľmoc, ktorá však potrebuje viac sebavedomia. A vždy, keď prejavuje súdržnosť a solidaritu, dokáže sa posunúť ďalej,“ zdôraznil prezident.

Rokovania sa dotkli aj témy, ako by mohla Európska komisia pomôcť Slovensku k tomu, aby mu neprepadli nevyčerpané peniaze z eurofondov. Môže ísť až o miliardu eur.

Kiska tiež povedal, že ho znepokojuje nárast počtu európskych politikov, ktorí hovoria, že Európska únia je problém. „Európska únia v skutočnosti predstavuje riešenie. Preto dnes potrebujeme v Európskej únii silných lídrov, ktorí spoločne povedú Európsku úniu k tomu, aby predstavovala riešenie.“

„Pre Slovensko je členstvo v Únii úspešný príbeh, ktorý nám otvoril viac možností, ako sme mali kedykoľvek doteraz,“ myslí si Kiska, „O rok budeme predsedať Európskej únii. Ešte donedávna by to bolo niečo nepredstaviteľné. Využijem čas tu v Bruseli, aby som hovoril aj s našimi diplomatmi o príprave nášho predsedníctva,“ dodáva na záver.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices