Branislav Škripek
Branislav Škripek. PHOTO: Branislav Škripek

Škripek: Ak mladý nemá možnosť pracovať, dovádza ho to k frustrácii a hnevu

Branislav Škripek
Branislav Škripek. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP

V Parlamente sa vo veľkom hovorí o podpore mladých v hľadaní práce. Komisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Thyssenová rieši navýšenie čerpania peňazí na rast zamestnanosti mladých. Slovenského europoslanca Branislava Škripeka návrh navýšenia teší.

 

Aká je realita mladých Európanov bez práce?

-To, že sa mladí ľudia nedokážu presadiť na trhu práce považujem za veľký problém. Ak mladý nemôže pracovať, dovádza ho to k nude, frustrácii, k hnevu. Nemá predstavu o budúcnosti. Zamestnávatelia častokrát využívajú zlú situáciu, znižujú nástupné platy absolventov, nútia ich pracovať nie na základe pracovnej zmluvy, ale na dohodu. Sú prípady, kedy mladí ľudia musia pracovať prvé týždne a mesiace zadarmo s prísľubom, že dostanú potom plat. Prácu nakoniec aj tak nedostanú, a zasa sú len sklamaní, nahnevaní a oklamaní. Preto som rád, že sa Európska Únia zaoberá otázkami podpory zamestnanosti mladých.

Je to problém chudobnejších regiónov Únie?

-Tento problém vidíme vo všetkých štátoch. Je všade. 7,5 miliónov obyvateľov do 24 rokov nemá prácu.

Návrh má priniesť viac peňazí pre program na podporu, aké sú čísla?

-Navýšenie programu by mal pomôcť 650 tisícom ľudí, aby sa dokázali začleniť do pracovného procesu. Iniciatívu na podporu mladých spolufinancuje Európskych sociálny fond. Rozpočet na dobu medzi 2014 až 2020 je 3,2 miliárd. Návrh upravuje v širokom rozsahu možnosť čerpania peňazí od 1,5% až po 30%. Je to obrovský prostriedok.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Podporilo Slovensko túto iniciatívu?

-Áno, Slovensko je medzi štátmi, ktoré prijali iniciatívu. Znamená to, že môžeme získať až tretinu z celkového rozpočtu. Okamžite. Budem sa snažiť apelovať na to, aby sa ich využívanie kontrolovalo. Chcem zdôrazniť, že použitie týchto prostriedkov je treba kontrolovať, aby sa nezneužili. Peniaze nedôjdu tam, kam majú. To je celkovo choroba všetkých členských štátov.

Kedy prejde tento návrh komisárky Thyssenovej?

-Ak má prejsť návrh, musí ho podporiť Parlament aj Rada a sociálny fond musí prejsť zmenami fungovania. V pozitívnom prípade majú mladí ľudia podporu postaviť sa na vlastné nohy, nájsť si prácu, zapojiť sa do procesu, v ktorom budú vidieť budúcnosť inými očami.

Ponúkate možnosti štáže, praxe?

-Zaiste. Práve som prijal stážistku. Je to len niekoľko ľudí, ale európske inštitúcie majú tisície miest, rôznorodé. Či trvalé, alebo dočasné, treba si pozrieť ich webové stránky.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Branislav Škripek.

O mve

Odporúčame pozrieť

Verejná konzultácia: ex post hodnotenie Európskeho sociálneho fondu a iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých

Verejná konzultácia, v ktorej sa spätne hodnotí Európsky sociálny fond (ESF) za obdobie 2014 – …

Consent choices