Volodymyr Hrojsman. PHOTO: © European Union 2015

Ukrajinský predseda parlamentu navštívil Európsky parlament. Očakáva spoluprácu Únie

Volodymyr Hrojsman. PHOTO: © European Union 2015
Volodymyr Hrojsman. PHOTO: © European Union 2015

Minská dohoda, ktorá sa snaží zastaviť boje na Ukrajine je krehká. Prímerie sa nedodržuje a na mieste bojov sú stále ťažké zbrane. Vlodymyr Hrojsman, predseda ukrajinského parlamentu Verchovna Rada, navštívil Európsky parlament s úmyslom hovoriť o aktuálnej situácii na Ukrajine.

 „Ukrajina plne dodržiava minské memorandum, ktoré určuje, že od 15. má nastať prímerie, ukrajinská strana ho dodržiava bezvýhradne. Pokiaľ ide o Rusko, my aj celý svet pozorujeme neochotu Ruska dodržať dohody a dohodnutý protokol, dané memorandum,“ povedal ukrajinský predseda.

„Vyzývame všetky strany, aby dostáli záväzkom, ku ktorým sa zaviazali. Mierový plán prezidenta Porošenka jasne určuje poradie činností potrebných pred vyhlásením mieru. Navyše nejde o vnútorný konflikt, teda z vnútra Ukrajiny. Je to očividná agresia zo strany Ruskej federácie, keď ruské tanky, granáty a početné raketové útoky zabíjajú civilistov, zmetajú z povrchu zemského celé mestá a dediny,“ pokračoval Hrojsman.

Na adresu dlhodobejších plánov Ruska pre Ukrajinu a Krym hovorí: „Táto otázka znepokojuje mnohých, odpoveď na ňu nie je ľahká, ale je jasné, že Krym patrí Ukrajine. Dnes okupuje dané územie agresor. Nepochybne ale príde deň, keď sa Krym vráti Ukrajine. Jedinou otázkou zostáva, kedy sa tak stane.“

„Uznávame európske zásady samosprávy, sme ochotní vytvoriť v rámci ústavných možností systém, ktorý umožní rozvoj komunít. V tomto smere sme plne pripravení udeliť právomoci i finančné nástroje, ktoré sú k dispozícii na úroveň spoločenstva. V tomto prípade sme pripravení na to, aby sme Ukrajincom dopriali proces decentralizácie. Nemôžeme decentralizovať Ukrajinu len kvôli záujmom agresora Ruskej federácie,“ odpovedal na otázku kam je Ukrajina ochotná zájsť aby splnila ambície rusky hovoriaceho obyvateľstva Donbasu.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

„Ak hovoríme o konflikte, alebo o agresii Ruskej federácie voči Ukrajine, odkaz je úplne zrejmý. Zahŕňa kľúčové aspekty, ktoré treba zrealizovať. Prvým je mierotvorná misia a podpora jej využitia na Ukrajine. Druhý aspekt. Sankcie voči Rusku netreba zrušiť. Rusko by malo platiť za to, čo robí.  Tretí aspekt. Podpora Ukrajiny v obnove primeraných obranných kapacít.  Znamená to dodanie obranných zbraní Ukrajine. Zdôrazňujem „obranných“. Nechystáme sa na nikoho útočiť. Chceme sa len efektívne brániť,“ zakončil Volodymyr Hrojsman.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices