dub z estonska
Dub z Estónska. PHOTO: http://www.treeoftheyear.org/.

Európskym stromom roka 2015 je dub z Estónska

dub z estonska
Dub z Estónska. PHOTO: http://www.treeoftheyear.org/.

Hlasovanie o titul Európsky strom roka sa skončilo 28. februára 2015. Víťazným stromom sa stal s 59 836  hlasmi dub, ktorý rastie na futbalovom ihrisku v Estónsku. Slovenská zástupkyňa v súťaži – moruša zo Senice – sa umiestnila na ôsmom mieste.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka. Zmyslom Európskeho stromu roka je poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné i kultúrne bohatstvo, ktoré by sme si mali vážiť a chrániť ho. V Európskom strome roka na rozdiel od iných súťaží nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek, ale príbeh a spojenie s ľuďmi. Ide o stromy, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou širšej komunity.

Každoročne sa do ankety zapájajú desiatky až stovky tisíc ľudí a počet zúčastnených krajín sa z pôvodných 5 zvýšil na 14. Do hlasovania, ktoré prebiehalo počas celého mesiaca február, sa zapojilo takmer 185 tisíc ľudí. Víťazným stromom sa stal s 59 836  hlasmi dub na futbalovom ihrisku v Estónsku. Druhé miesto s 53 487 hlasmi patrí veľkému platanu v Tate (Maďarsko). Tretie miesto obsadil topoľ čierny v Alfambre (Španielsko), ktorý získal 13 951  hlasov. Slovenská moruša sa umiestnila na ôsmom mieste s počtom hlasov 6 776.

Viac..  EK: kľúčové kroky na riadenie klimatických rizík, aby chránila ľudí a prosperitu

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční 22. apríla 2015 na Deň Zeme v Bruseli.

O ram

Odporúčame pozrieť

Hlasovanie spustené: Tatranský dáždnik ide do boja o titul Európsky strom roka

Buk lesný – previsnutý, známy aj ako Tatranský dáždnik či Strom zaľúbencov ide do boja …

Consent choices