Aké poučenie by sme si mali podľa poslancov vziať z eboly?

ebola
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Nedávna epidémia eboly bola tou najsmrteľnejšou od roku 1976, keby bolo toto ochorenie vôbec objavené. Parlamentný útvar pre zhodnotenie vedeckých a technologických možností (STOA) zorganizoval v stredu 4. marca seminár o ebole, počas ktorého poslanci diskutovali spoločne s odborníkmi o výskume tejto epidémie i o tom, aké ponaučenie by sme si z nej mali zobrať, ak sa chceme v budúcnosti vyhnúť podobným katastrofám.

Schôdzi predsedal rakúsky ľudovec Paul Rübig, ktorý jej účastníkom pripomenul, že EÚ na vyriešenie tejto krízy investovala 1,2 miliardy eur. „Dúfame, že vďaka tejto investícii budeme lepšie pripravení do budúcnosti,“ dodal.

Charles Goerens (ALDE, Luxembursko) kritizoval prístup medzinárodného spoločenstva. K ebole sa podľa neho postavilo „tak ako k hospodárskej kríze: Nedostatočne a neskoro.“ A práve z toho by sme si podľa neho mali vziať lekciu.

Predsedníčka výboru pre vnútorný trh Vicky Ford (EKR, Spojené kráľovstvo) je takisto presvedčená, že EÚ trvalo dlhú dobu, pokiaľ si uvedomila závažnosť tejto situácie. „Epidémia eboly nás núti premýšľať nad tým, ako by sme mali reagovať na podobné situácie,“ povedala.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Experti, ktorí sa zúčastnili tohto seminára, hovorili najmä o vysokom počte obetí a ich rodinách. Apelovali aj na dôležitosť včasného diagnostikovania.

Podľa Laurence Sailly z organizácie Lekári bez hraníc zanecháva toto ochorenie obrovskú stigmu na príbuzných pacientov, keďže ostatní ľudia sa im vyhýbajú zo strachu, že sa od nich nakazia.

Roberto Bertollini zo Svetovej zdravotníckej organizácie poslancom pripomenul, že existujú finančné prostriedky na to, aby sa vakcína začala podávať hneď potom, ako bude k dispozícii.

O ram

Odporúčame pozrieť

ebola

Na východe Konga sa snažia zastaviť nové ohnisko eboly

Zdravotnícki predstavitelia v africkom Kongu potvrdili v nedeľu ďalšie prepuknutie eboly na východe krajiny, štvrté …

Consent choices