Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 9. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

GRÉCKO

Nový plán gréckej vlády vytvára predpoklady dokončiť existujúci záchranný program s tým, že Grécko má teraz pred sebou veľa práce. Musí svoje reformy špecifikovať a prísť s konkrétnymi číslami, ktoré presvedčia, že si bude plniť svoje záväzky. Má na to štyri mesiace. Grécko v svojom návrhu prisľúbilo, že nezastaví privatizácie, ktoré sa v súčasnosti uskutočňujú a taktiež nezruší už dokončené privatizácie. Krajina sa taktiež zaviazala, že žiadne úsilie v boji proti „humanitárnej kríze“ neohrozí rozpočet krajiny. Položkami na zozname sú sľuby týkajúce sa daňovej reformy a taktiež kontroly výdavkov „vo všetkých oblastiach“ vládnych výdavkov. Grécko sa tiež zaviazalo ku konsolidácii penzijných fondov. Grécko, EÚ a MMF sa snažia nájsť kompromis, keďže grécka vláda nechce pristúpiť na ďalšie škrty v dôchodkoch, ktoré MMF a EÚ pôvodne požadovali. Vláda v Grécku chce taktiež smerovať k zvýšeniu minimálnej mzdy. „Každý nárast však bude Grécko konzultovať so svojimi partnermi. Šéfovia rezortov financií žiadosť schválili počas utorkovej telekonferencie, ale potvrdiť ju ešte musia národné parlamenty. V nadväznosti na to nemecký parlament v piatok jasnou väčšinou schválil predĺženie záchranného programu pre Grécko. Schválenie pomoci ešte pred hlasovaním podporil aj minister financií Wolfgang Schäuble. Zo 631 členov zákonodarného zboru najväčšej európskej ekonomiky sa „za“ vyslovilo 542 poslancov, 32 členov hlasovalo proti a 13 sa zdržalo hlasovania“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Nemecký ľud sa ale údajne nestotožňuje s názorom politikov, podľa výsledkov najnovšieho prieskumu totiž s programom súhlasí len 20 % Nemcov. Nestihol však ubehnúť ani deň od prísľubu Grécka, že nezastaví privatizácie a grécky minister energetiky Lafazanis uplynulý týždeň vyhlásil, že nebude pokračovať v privatizácii dominantnej elektrárenskej spoločnosti PPC a prevádzkovateľa prenosovej sústavy ADMIE. Spoločnosť PPC už vypísala tender na predaj balíka 66 % akcií prevádzkovateľa prenosovej sústavy ADMIE. Do užšieho výberu záujemcov sa dostalo niekoľko investorov vrátane čínskej štátnej spoločnosti Grid Corporation of China a talianskeho prevádzkovateľa prenosovej sústavy Terna. Minister ale uviedol, že tender na ADMIE nebude pokračovať. Spoločnosti podľa jeho slov totiž nepredložili záväzné ponuky, takže tender nebude dokončený. To isté platí aj pre PPC.

EUROZÓNA

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Dôvera v ekonomiku eurozóny vo februári posilnila už druhý mesiac v rade. Náladu v menovej únii totiž podporilo rozhodnutie ECB začať program nákupu štátnych dlhopisov. Ten však nepodporil náladu v Nemecku. Index celkovej dôvery voči ekonomike v Európskej menovej únii, ktorý zostavuje Európska komisia, vzrástol vo februári na 102,1 bodu. Trh očakával miernejší výsledok. Februárové údaje ekonomickej dôvery tiež naznačujú, že investorov čoraz menej ovplyvňujú ukrajinská kríza a konflikt Kyjeva s Ruskom.

UKRAJINA

Centrálna banka krajiny uplynulý týždeň krátkodobo zakázala komerčným bankám obchodovať s devízami v mene ich klientov. Cieľom jej rozhodnutia bola stabilizácia národnej meny. Banka uviedla, že takto čelí „bezdôvodnému“ dopytu zo strany klientov komerčných bánk. Ukrajinský premiér Jaceňuk rozhodnutie banky následne kritizoval a vyhlásil, že tento zákaz poškodí ekonomiku. Zároveň banke vyčítal, že svoj krok nekonzultovala s vládou. Banka ešte v ten istý deň zákaz zrušila. Neplatil tak ani deň. Jedno je isté, ukrajinskej hrivne sa počas platnosti rozhodnutia podarilo krátkodobo zhodnotiť.

ČÍNA

Štátne informačné centrum krajiny predpokladá, že spotrebiteľské ceny v krajine v prvom kvartáli 2015 posilnia iba o 1,2 %, pričom v rovnakom období predchádzajúceho roka si pripísali 2 %. Trendom spomaľovania sa pravdepodobne poberie aj rast čínskej ekonomiky. Počas prvých trhoch mesiacov tohto roka by mal spomaliť na 7 %. Podľa informačného centra to je náznak toho, že politickí predstavitelia v krajine budú musieť pristúpiť k dodatočným stimulom na podporu ekonomiky. V poslednom kvartáli uplynulého roka bola výška hospodárskeho rastu krajiny stabilná na úrovni 7,3 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices