Pierre Krähenbühl
Pierre Krähenbühl - generálny komisár agentúry OSN pre palestínskych utečencov UNRWA. PHOTO: © European Union 2015 - EP.

Šéf UNRWA o humanitárnej kríze v Gaze: „Hovoríme o časovanej bombe“

Pierre Krähenbühl
Pierre Krähenbühl – generálny komisár agentúry OSN pre palestínskych utečencov UNRWA. PHOTO: © European Union 2015 – EP.

Generálny komisár agentúry OSN poskytujúcej pomoc piatim miliónom palestínskych utečencov v Jordánsku, Libanone, Sýrii a na palestínskych územiach Pierre Krähenbühl rokoval v pondelok 2. marca s členmi zahraničného výboru o situácii utečencov a financovaní agentúry. Spýtali sme sa ho na následky bojov v Gaze a Sýrii a na činnosť agentúry UNRWA. V období 2007-2013 poskytla EÚ a jej členské štáty 57% riadneho rozpočtu UNRWA.

Podľa odhadov ostáva v Sýrii približne 480 tisíc palestínskych utečencov. Aký dopad má na nich pokračujúci sýrsky konflikt?

Máme dočinenia s jedným z ľudsky najkatastrofálnejších konfliktov. V Sýrii bolo pôvodne okolo 560 tisíc palestínskych utečencov. Viac než 60% z nich bolo presídlených, mnohí z nich v rámci Sýrie a desiatky tisíc ich utiekli do susedných krajín alebo ešte ďalej. 95% palestínskych utečencov, ktorí v Sýrii ostávajú, je teraz úplne závislých na pomoci UNRWA, zatiaľ čo predtým boli vždy skôr sebestační. V Sýrii je teraz ďalšia generácia Palestíncov traumatizovaných stratou identity, vyvlastnením a vysídlením.

Aká je momentálna situácia v Gaze, šesť mesiacov po tamojšom konflikte?

Je tu obyvateľstvo, ktoré zažilo roky Izraelom nariadenej blokády, ktorá viedla k masívnej nezamestnanosti a nulovej slobode pohybu. Viac ako 45% obyvateľov Gazy je nezamestnaných a medzi mladými ľuďmi dosahuje miera nezamestnanosti až 65%. V podstate hovoríme o časovanej bombe. Keď ľudia nemajú žiadnu perspektívu do budúcnosti a keď vlani prešli konfliktom, ktorý si vyžiadal 1500 obetí a pri bolo zranených 3000 detí, to sú následky, je to pre nich skutočne zničujúce.

Čo je potrebné urobiť na vyriešenie situácie utečencov v Gaze, ktorých počet sa odhaduje na 1,3 milióna?

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Darcovia musia splniť svoje sľuby, ktoré dali počas konferencie v Káhire, ale potrebujeme aj politické kroky na riešenie základných príčin konfliktu, predovšetkým samotnej okupácie a blokády.

Aký dopad majú posledné krízy na Blízkom východe na finančnú situáciu UNRWA?

V dôsledku konfliktov v Gaze a Sýrii a taktiež pokračujúcej okupácie sa stáva stále viac a viac ľudí závislými na pomoci UNRWA. Tlak na poskytovanie našich služieb rastie. Región sa destabilizuje a rastie riziko radikalizácie, no UNRWA tu ostáva jedným zo spoľahlivých a stabilných subjektov.

V júni 2014 podpísali EÚ a UNRWA spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že EÚ poskytne UNRWA do roku 2016 približne 246 miliónov eur. Na čo budú tieto peniaze požité?

Podpora zo strany EÚ je skutočne zásadná. No budeme sa na ňu obracať i naďalej a rokovať o tom, ako by mohla byť táto pomoc naďalej posilnená. Európa je vďaka svojmu dôrazu na ľudské práva a ochranu dôstojnosti človeka kľúčovým hráčom.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

V pondelok zverejnené výsledky aktualizovaného hodnotenia integrovanej klasifikácie fáz potravinovej bezpečnosti (IPC) naznačujú najhorší možný …

Consent choices