Trojka našla zhodu s Gréckom – problémy je lepšie nechať na leto

grecko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Bude Grexit, alebo Brexit? Grécko na seba stiahlo všetku pozornosť, netreba však zabúdať, že veľkou témou v Británii je ich (možné) referendum o vystúpení z Únie. Jeho presná podoba je však zatiaľ nejasná. Podľa čerstvého prieskumu si väčšina Škótov (ktorí nedávno hlasovali o samostatnosti) želá, aby na vystúpenie z Únie bol potrebný súhlas všetkých štyroch národov samostatne. To by šance na úspech referenda výrazne znížilo.

Vo svete funkčných pravidiel by za to dostali niekoľko miliardovú pokutu

Pripomenulo sa aj Francúzsko. Asi netreba pripomínať, že už dávnejšie sa vzdalo záväzku dosiahnuť 3% deficit v roku 2015 aj 2016. Vo svete funkčných pravidiel by za to dostali niekoľko miliardovú pokutu. Vo svete Európskej únie oficiálne dostali to, čo bolo neoficiálne jasné už dávno -ďalší odklad. Ale Komisia bola „tvrdá“, miesto žiadaného odkladu až do roku 2018 povolili odklad len do roku 2017. Potom už Francúzsko ale ozaj musí skresať deficit, inak…!

V Taliansku silnie odpor voči euru. Z troch najsilnejších strán podľa aktuálnych prieskumov, dve požadujú opustenie eurozóny. Okrem Hnutia piatich hviezd komedianta Beppe Grilla s 18% dosiahla slušný výsledok 14% aj Liga severu. Strana súčasného premiéra Renziho si však drží slušný náskok s 38%.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Rakúsko, pre Slovákov krajina istôt a prosperity. Ale kríza si odhryzla aj tu. Rakúske ministerstvo financií vyhlásilo, že finančná inštitúcia Heta Asset Resolution AG nedostane čerstvý kapitál z verejných zdrojov. Stane sa tak prvou inštitúciou, pri ktorej sa použijú nové pravidlá EÚ o zahrnutí veriteľov do reštrukturalizácie zlyhaných bánk. Heta je pozostatkom skolabovanej Hypo-Alde-Adria-Bank, ktorá doteraz stála rakúskych daňovníkov 5,5 miliardy eur a hrozí, že sa do nej naleje ešte zhruba 7,5 miliardy eur.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices