Predseda EP Martin Schulz. PHOTO © European Union 2015 - source EP
Predseda EP Martin Schulz. PHOTO © European Union 2015 - source EP

Viete, kto stojí za riadením celého Parlamentu? Ukážeme vám zákulisie

Predseda EP Martin Schulz. PHOTO © European Union 2015 - source EP
Predseda EP Martin Schulz. PHOTO © European Union 2015 – source EP

Aj Európsky parlament má svoje vedenie. Predsedníctvo riadi celý jeho chod. Jeho význam je teda kľúčový – určuje výdavky, organizuje europoslancov a riadi administratívu.

Hlavou predsedníctva je šéf celého Parlamentu Martin Schulz. Ten prezentuje úrad pri rokovaniach s Radou aj Komisiou. Vedie plenárne zasadnutia a parlamentné schôdze. V prípade, že by nemohol dôjsť, pod sebou má štrnásť podpredsedov. Tí sú volení europoslancami na dva a pol roka. Ak sa osvedčia, poslanci ich môžu zvoliť aj na zvyšok obdobia.

Význam predsedníctva je pre celú Úniu strategický. Rozhoduje o výdavkoch na chod budov Parlamentu, výplat pre frakcie, riadi administratívne a organizačné záležitosti. O tom rokuje štrnásť podpredsedov spoločne so Schulzom raz za mesiac. Pri hlasovaní majú všetci rovnako vážiaci hlas. No ak by došlo k nerozhodnosti, Schulzove slovo je rozhodujúce.

Viac..  Kuleba je optimistický ohľadom vstupu Ukrajiny do EÚ

Okrem nich predsedníctvo Európskeho parlamentu má aj piatich kvestorov. Ich úlohou je administratíva týkajúca sa priamo europoslancov. Aktuálne najsilnejšiu pozíciu majú ľudovci, tých je v úrade spolu až šesť. Za nimi stoja socialisti s tromi kreslami. Z hľadiska národností je v predsedníctve najviac Poliakov a Nemcov, Francúzov a Rumunov.

O mve

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices