Europoslanci odhlasovali koniec roamingu v EÚ, platiť sa ale bude ďalej

mobil
PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Rôzne združenia spotrebiteľov a niektorí európski poslanci sú frustrovaní z toho, že národné vlády krajín Európskej únie ustúpili tlaku mobilných operátorov. Nezrušia roaming ku koncu tohto roku, ako bolo pôvodne odhlasované.

„Je to veľkým sklamaním,“ uviedol Guy Verhofstadt z frakcie Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE). „Jedinými víťazmi sú národní telekomunikační operátori,“ dodal.

Poplatky, aj keď nižšie, sa budú vyberať naďalej. Minimálne do roku 2018. Otázkou je, k čomu Európsky parlament, ktorý ako jedinú z významných európskych inštitúcií volia priamo občania, vlastne je. Politici z národných vlád totiž robia niekedy opačné rozhodnutia, ako boli odhlasované.

Výsledkom má byť v prípade roamingu kompromis, ktorý navrhli Lotyši. namiesto konca roamingu by ľudia v zahraničí mali k dispozícií obmedzený balíček volaní, smsiek a dát, ktorý by využívali podľa svojich domácich sadzieb. Podľa agentúry Reuters ale nie je jasné, aký veľký balíček vlastne bude.

Tlak operátorov

Všetko sa odohráva pod tlakom operátorov z bohatších krajín Európskej únie. Tí sa obávajú, že pokiaľ bude roaming zrušený, tak si niekto môže objednať služby napríklad v Bulharsku, ale bude ich využívať v Nemecku či Česku. Považujú to za nerovnú súťaž.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Niektorí europoslanci si ale myslia pravý opak. „Roaming je prekážkou európskeho jednotného digitálneho trhu,“ tvrdí švédsky poslanec Frederick Federley.

Ceny roamingových poplatkov za volanie a užívanie dát pritom v posledných rokoch klesajú. Spotrebitelia to vítajú, operátori protestujú, vlády ustupujú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom

Európska komisia (EK) prijala návrh na začlenenie roamingu do dohody o pridružení medzi EÚ a …

Consent choices