Európske biopalivá oberajú Afričanov o prácu a pôdu

Nils Torvalds. PHOTO: Flickr.
Nils Torvalds. PHOTO: Flickr.

Nils Torvalds priznáva, že situácia s alternatívnymi zdrojmi energie nie je v Európe najružovejšia. Budúcnosť vidí v technológiách.

Firmy s biopalivami chcú čoraz viac pôdy, čo spôsobuje konflikty s miestnym obyvateľstvo. Strata pôdy a živobytia, násilie pre biopalivá poznajú najviac Afričania a ľudia juhovýchodnej Ázie. S týmto dôkazom prišla organizácia Priatelia Zeme-Európa.

Spravodajca pre alternatívne zdroje energií Nils Torvalds priznáva, že je to otvorený problém tretieho sveta. Avšak problém nie je v európskych úradoch, ale vo firmách, ktoré nespadajú pod európsku jurisdikciu. „Hoc teda o problémoch vieme, nemôžeme ich vždy riešiť. My v Európskom parlamente nemôžeme rozhodovať o tom, čo robia všetci ľudia na svete. Musíme sa zaoberať otázkami, za ktoré zodpovedáme.“ Zaberanie pôdy na výrobu biopalív bude ďalej rásť aj napriek legislatíve, ktorá mala zaručiť ľuďom, aby veľké spoločnosti nekontrolovateľne nezaberali ich pôdu.

Únia prijala alternatívne palivá (napr. bioetanol, biodiesel), aby nahrádzali fosílny druh energie a šetrili životné prostredie. Európsky úrad pre životné prostredie vyhlásil, že biodiesel, ktorého využívanie sa podporuje aj európskymi programami, neprináša úsporu oxidu uhličitého. Poslanec Torvalds je presvedčený, že vo využití biopalív je kľúčový pokrok technológií, s ktorými sa s nimi narába. Na ňom záleží trh. „Využitím nových technológií môžeme tvoriť pracovné miesta. Som presvedčený, že nevytvoríme správny trh len využívaním štátnej pomoci.“ Programy alternatívnych palív dnes dotujú členské štáty približne desiatimi miliardami eur.

Viac..  Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Pre poslanca je význam biopalív naďalej kľúčový pre znižovanie emisií. A to vzhľadom k technologickému prelomu, ktorý môže posunúť napr. biodiesel do ekologickejšej a menej nákladnej roviny. Dôležitú úlohu zohrávajú aj kvôli situácii s Ruskom. „Máme veľmi vážny problém, pokiaľ ide o fosílne palivá. Väčšina prichádza z Ruska.“

Video so spravodajcom Torvaldsom si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices