Viete vôbec, čo je to GM plodina? V Únii sa pestujú už dávno

GMO
GMO. PHOTO: Flickr.

S TTIP, na ktorú Únia pravdepodobne pristúpi, sa v spoločnosti rozniesli správy o geneticky upravených potravinách. A to s varovaním, že poškodia verejné zdravie Európanov. Vedeli ste, že GM plodiny sa v Únii už dávno môžu pestovať? A že medzi piatimi krajinami, ktoré na to pristúpili, je aj Slovensko?

Geneticky modifikovaný organizmus má pozmenenú genetickú štruktúru. Vďaka tomu dokáže odolávať hmyzu, suchu a chorobám. Znamená to aj menej pesticídov a herbicídov. Napr. v USA využívajú takúto bavlnu. Genetickí inžinieri dokonca dokážu týmto spôsobom meniť pomer železa, bielkovín, vitamínov v plodinách.

Európska únia už umožňuje pestovanie modifikovaných plodín. Je na krajine, či na to pristúpi. Realitou je, že ani na 1% ornej pôdy EÚ rastie GMO kukurica. Je odolná voči hmyzu a poľnohospodári ju označujú ako MON 810. Pestujú ju iba Španieli, Rumuni, Slováci, Portugalci a Česi. Parlament a členské štáty si dohodli pravidlá, napr. že štát môže prijať alebo odmietnuť GMO nehľadiac na Brusel. Môže si aj určiť, či sa bude pestovať s bežnými odrodami a v akej vzdialenosti. Aktuálne platí rozmedzie od 5 do 600 metrov.

Nevýhodou GMO môže byť, že keď sa skríži s prírodnou plodinou, farmári následne musia používať postreky, špeciálne vytvorené pre modifikované plodiny. Europoslanci stále rokujú o ich využití. Tábor za ukazuje príklad Spojených štátov amerických a Kanadu, kde sa GMO potraviny dajú bežne v potravinách kúpiť. Odporcovi a skeptici sa odvolávajú na lekársky výskum. Ten hovorí, že výsledky, či upravené plodiny sú zdravé, budeme mať až po niekoľkých rokoch pravidelného kŕmenia sa GMO potravinami. A čo sa ich týka, do EÚ dovážame cca 40 druhom modifikovaných plodín. Tie zväčša idú do krmív. Ak potravinový výrobok pre človeka nemá v zložení nad 0,9% GM zložky, podľa európskych pravidiel nie je nutné modifikovanú látku označovať na obale.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Video o GMO:

O mve

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices