Kráľovský pár a predseda Schulz. PHOTO: © European Union 2015 - Source EP

Belgický kráľovský pár navštívil Europarlament

Kráľovský pár a predseda Schulz. PHOTO: © European Union 2015 - Source EP
Kráľovský pár a predseda Schulz. PHOTO: © European Union 2015 – Source EP

V minulom týždni sa v Bruseli udeľovali ceny za európskeho občana, riešilo sa Grécko a na červenom koberci EP stál kráľovský pár Belgicka.

Parlament každoročne odovzdáva cenu európskeho občana organizáciám, asociáciám, občanom, ktorý sa podieľali na zveličovaniu hodnôt Únie. Tento rok z deväťdesiatich kandidátov cenu prevzalo štyridsaťsedem. Laureáti sa vo väčšine podieľali na boji proti rasizmu, za podporu prejavu a slobody slova.

Počas malého plenárneho zasadnutia Maroš Šefčovič priniesol konkrétne kroky pre Energetickú úniu a poslancom načrtol svoje priority. „Mali by sme zvýšiť konkurenciu na vnútornom energetickom trhu. To by viedlo k poklesu cien. V Európe v 21.storočí by sme nemali mať vysoké percento občanov, ktorí nedokážu zaplatiť ani účet za elektrinu,“ povedal komisár.

Na pozvanie predsedu EP Martina Schulza prišiel do Bruselu belgický Kráľ Filip a Kráľovná Matilda. Stretli sa aj s hlavami politických frakcií Parlamentu. Zasadnutie prinieslo aj zoznam gréckych reforiem. Veritelia ho schvaľujú, Jeroen Dijsselbloem sa obáva, že to nebude tak jednoduché. „Zoznam nie je memorandom ani dohodou, ide o náznak reforiem,“ povedal.

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

Video si môžete pozrieť tu:

O mve

Consent choices