Šéf zahraničia Puškov v europarlamente: Nechceme anektovať Donbas

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine. PHOTO: Flickr.

„Nemôžeme jednoducho rozhodnúť o osude týchto ľudí,“ hlava zahraničných záležitostí ruskej Dumy Alexej Puškov týmito slovami potvrdil, že Rusi nechcú anexovať ďalšie územie – Donbas s približne 7 miliónmi ľuďmi. Delegát EP medzi Úniou a Ukrajinou, Andrej Plenović, to berie za pozitívnu správu. Pri kritike Ruska však ostáva.

Ako uviedol euroukrajinský delegát, teší ho, že Puškov počas svojho prejavu vo Výbore pre zahraničné veci jasne uviedol, že Donbas nie je ruským cieľom. „Mnohokrát sme povedali, že územná celistvosť je zásadná. Existujú spôsoby, ako uspokojiť práva menšín. Existujú spôsoby, akými možno zaručiť decentralizáciu, zapojenie do miestnej a regionálnej samosprávy. Dodal, že medzi ne patrí aj právo na amnestiu.

Plenović však nenaznačil, že Ukrajina má podstúpiť federalizácii. V otázke anektovaného Krymu narazil na Rusov a referendum, ktoré bolo podľa neho vykonštruované a nedemokratické. Dôkazom je to, že neexistovali žiadne diskusie ani možnosť vypočuť si stanoviská strán pre a proti. Preto bude, dodal, pričlenenie Krymu v rozpore s medzinárodným právom a útokom na hodnoty svetového poriadku. Únia Krym ako časť Ruskej federácie neuzná, povedal delegát. Rusov viní aj za to, že pomáhajú separatistom pri útokoch na východe.

Viac..  Kandidátku PS v európskych voľbách posilní Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová

Za posledné dva roky dostala Ukrajina od Únie 11 miliárd eur. Ukrajinský parlament teraz pracuje na ďalšej spolupráci s Medzinárodným menovým fondom. Andrej Plenović uviedol, že v tomto roku získa Kyjev 1,8 miliardy eur na makroekonomickú pomoc.

Rozhovor si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

pole

Brusel vyzval Rusko, aby zmenilo rozhodnutie od odstúpení od dohody o exporte obilia z Ukrajiny

Európska únia vyzvala Rusko, aby zmenilo svoje rozhodnutie o odstúpení od dohody sprostredkovanej Organizáciou Spojených …

Consent choices