Zelení v europarlamente: Databázy o cestujúcich terorizmus nevyrieši

Cestujúci na letisku. PHOTO: Flickr
Cestujúci na letisku. PHOTO: Flickr

Systém PNR je už nejaký čas na stole Európskeho parlamentu. V názore o jeho prijatí medzi platné smernice sa poslanci rozdelili na dva tábory. Zelení na zasadnutí Parlamentu narážali na znenie smernice. Tá podľa nich nepomôže nikomu.

Jan Philipp z frakcie zelených kritizoval znenie smernice, ktorú niektorí poslanci Parlamentu chcú silou mocou pretlačiť. „Výmena informácií, ako tu už odznelo, nie je súčasťou tejto smernice. Jediné ustanovenie uvádza, že môže dôjsť k ich výmene. Členské štáty Dánsko a Francúzkou sa zapojili do pilotných projektov a už uchovávajú osobné záznamy cestujúcich. A nepomohlo im to.“ Poslanec mal na mysli útok extrémistov na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, v ktorom zomrelo 12 ľudí. A útok na kodanskú kaviareň, v ktorom zomrel dánsky karikaturista Lars Vilks. Ten v tom čase besedoval o slobode slova.

Ľudovkyňa Anna Maria Corazza priznáva, že tento nástroj na zvýšenie bezpečnosti nie je dokonalý. Ako však povedala pred plénom, doteraz pomohol zachrániť ľudské životy v celej Európe a zabránil škodám. A čo sa týka udržiavania informácií v databáze, po tridsiatich dňoch sú automaticky vymazané. Medzi veľkých zástancov systému PNR patrí Timothy Kirkhope z frakcie konzervatívcov a reformistov. Ten je zároveň spravodajcom návrhu. Namietol na argument proti zavedeniu smernice, že informácie sú zbierané len dočasne a prístup k nim bude mať len určitý počet vybratých ľudí. „V žiadnom prípade nejde o systém masového sledovania,“ dodal medzi europoslancami.

Viac..  Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

Systém by fungoval na letiskách, ktorými denne v EÚ prechádzajú desiatky tisíc obyvateľov. Smernica by nariaďovala leteckým spoločnostiam, aby kancelárii poskytovala mená pasažierov, adresy ich domovov, telefónne čísla, dáta o ich letenkách, mená tých, ktorí lístky predávajú. Dokonca IP adresu. Poslanci budú môcť do konca marca podávať návrhy na vylepšenie smernice.

Video si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

Cestujete lietadlom? Vaše údaje sa budú uchovávať, kvôli bezpečnosti

Poslanci Parlamentu schválili po takmer piatich rokoch jednu z najspornejších smerníc EÚ – Záznam o cestujúcich …

Consent choices