Euro za týždeň slabšie o vyše – 3 %

euro
PHOTO: Flickr.

Napriek tomu, že zverejnenia v Európe ale aj v USA hrali v pondelok do karát spoločnej mene eurozóny, prvý deň týždňa nedokázala uzavrieť v zelených číslach. Rast z jej otváracej úrovne 1,1195 EURUSD podporili lepšie než očakávané výsledky prieskumu nákupných manažérov [PMI] v Nemecku a Taliansku, ale aj predbežné februárové údaje Eurostatu, ktoré naznačili, že inflácia v eurozóne zmiernila medziročný pokles.

Naopak, Američanov nepotešili mierne horšie než očakávané údaje o osobných príjmoch a výdavkoch. Hodnoty v blízkosti intradenného maxima 1,1240 EURUSD si ale euro udržať nedokázalo a pripísané zisky do záveru obchodovania zmazalo. Deň uzavrelo na úrovni 1,1185 EURUSD. Z európskych ukazovateľov v utorok nepodporili spoločnú menu eurozóny údaje o vývoji cien európskych priemyselníkov v januári 2015. Tie sa totiž medziročne prepadli o – 3,4 %. Deň ale uzavrela naša mena len o sedem stotín percenta slabšia, na úrovni 1,1175 EURUSD. „Dáta, ktoré prišli v stredu z USA poslali spoločnú menu eurozóny do červených čísel. Index PMI v sektore služieb za Atlantikom mierne vzrástol, kým trh očakával v tomto smere stagnáciu“, uviedol analytický tím Poštovej banky.

Výraznejšie však zasiahli euro údaje o tvorbe pracovných miest v súkromnom sektore USA. Hoci tie februárové nepokorili predpovede trhu, revízia januárových čísel z pôvodných 213 tis. na 250 tis. pracovných miest poslala euro na intradenné minimum 1,1060 EURUSD. Pod zlú náladu našej meny sa podpísali aj negatívne očakávania zo začatia programu kvantitatívneho uvoľňovania ECB. Euro do záveru dňa už nenašlo silo sa zotaviť a obchodovanie uzavrelo voči americkému náprotivku o – 0,9 % slabšie, a teda na úrovni 1,1080 EURUSD. Spoločná mena eurozóny v priebehu štvrtkového obchodovania krvácala. Nemecké továrenské objednávky zaznamenali v januári medziročný pokles. Indexy PMI v Nemecku, ale aj eurozóne oproti predchádzajúcemu obdobiu tiež poklesli. Investori sa však sústredili na inú udalosť.

Tou bolo zasadanie ECB. Prezident Draghi na tlačovej konferencii oznámil, že program nákupu štátnych dlhopisov začne 9. marca 2015. Zároveň varoval, že inflácia v eurozóne sa v blízkej budúcnosti môže ocitnúť v mínusových číslach. Tieto vyhlásenia poslali euro až pod hranicu 1,1000 EURUSD, ktorú naposledy testovalo v roku 2003. Do záveru obchodovania sa ešte mierne zotavilo a náročný deň uzavrelo na úrovni 1,1030 EURUSD, teda o viac než štyri desatiny percenta slabšie. Spoločná mena eurozóny aj v piatok strácala pôdu pod nohami. Smerom nadol ju tak ako už niekoľko dní predtým tlačili očakávania pred spustením európskych tlačiarní, ktorým sa začne tzv. kvantitatívne uvoľňovanie [9. marec 2015]. Nohy jej v piatok podkopli aj najnovšie dáta z amerického trhu práce.

Tvorba nových pracovných miest v ekonomike USA sa v druhom tohtoročnom mesiaci zrýchlila a miera nezamestnanosti sa znížila na 5,5 %. Vo februári bolo v hospodárstve USA [okrem sektoru poľnohospodárstva] vytvorených 295 tis. miest, kým trh očakával prírastok „len“ 235 tis. Tieto informácie vyvolávajú predpoklady, že Fed zintenzívni uvažovanie o zvýšení úrokových sadzieb. Vplyvom týchto správ euro klesalo počas celého piatkového dňa z otváracej úrovne 1,1030 EURUSD až na zatváracích 1,0845 EURUSD. Za celý týždeň sa euro oslabilo až o – 3,15 % a medzimesačne kleslo o – 4,2 %. V porovnaní s rovnalkým obdobím minulého roka je slabšie až o takmer – 22 %. Uplynulý týždeň euro zaknihovalo straty aj voči českej korune a poľskému zlotému. Česká koruna sa posilnila o 6 desatín percenta na piatkových 27,340 EURCZK. Domáca mena Poliakov uzavrela týždeň na úrovni 4,1310 EURPLN, a teda o 4 desatiny percenta silnejšia. Maďarský forint sa v priebehu týždňa oslabil o – 1 % na piatkovú úroveň 305,75 EURHUF.

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Zasadla poľská NBP, britská BoE a európska ECB

V stredu, 4. marca 2015, zasadla poľská NBP. Centrálni bankári krajiny neprekvapujúco pristúpili k zníženiu hlavnej úrokovej sadzby. Trh však zaskočil rozsah zníženia. Sadzbu totiž znížili až o 50 bázických bodov na rekordné minimum 1,50 %. Centrálna banka Poľska sa tak pridala k ostatným európskym krajinám bojujúcim proti deflácii, resp. spomaľovaniu rastu cien. Vo štvrtok, 5. februára 2015, zasadla aj britská BoE a európska ECB. Ani v jednom z týchto prípadov nedošlo k žiadnym prekvapeniam a hlavné úrokové sadzby boli ponechané na aktuálnej úrovni 0,50 %, resp. 0,05 %.

Ropa Brent opäť pod 60 USD za barel

Cena ropy Brent v pondelok klesla o takmer – 5 % na 59,54 USD za barel pod vplyvom špekulácií, že prípadná dohoda o iránskom jadrovom programe by podporila ropný export krajiny, čo by ďalej zvýšilo prebytky dodávok komodity na trhoch. Prepad cien nasledoval po vyjadrení iránskeho ministra zahraničných vecí, že Teherán by sa mohol so západnými mocnosťami dohodnúť na budúcnosti svojho jadrového programu a to aj napriek správam o zatvorení ropného poľa v Líbyi. Po tom, čo izraelský premiér v USA varoval pred uzatvorením dohody o iránskom jadrovom programe, cena londýnskej ropy v utorok vzrástla o 2,5 % na 61,02 USD za barel. V stredu ceny strácali po zverejnení správy Federálneho úradu pre energetiku [EIA], podľa ktorej zásoby ropy v USA v 9. týždni vzrástli o 10,3 mil. barelov. To bol viac ako dvojnásobok odhadu trhu.

Cenu severomorskej zmesi to stlačilo na 60,55 USD za barel. Pokles pokračoval aj vo štvrtok, aj keď len mierne. Ropa Brent zlacnela o desatinu percenta na 60,48 USD za barel. Posilnenie sa dolára a snaha USA o dohodu s Iránom v otázke jeho jadrového programu totiž prevážili nad úvodným zdražením čierneho zlata, ktoré bolo výsledkom obáv o plynulosť dodávok z Líbye a Iraku. Rast počtu nových nezamestnaných v USA a pokles produktivity v americkej ekonomike na cenu ropy tiež vplývali negatívne. Aj v piatok čierne zlato zlacnelo. Londýnska ropa poklesla o – 1,2 % na zatváracích 59,73 USD za barel. Dôvodom bol opäť silnejúci dolár a obavy zo zvýšenia úrokových sadzieb v USA, pričom tieto obavy odvrátili pozornosť investorov od klesajúceho počtu vrtných súprav v USA. Za týždeň ropa Brent zlacnela až o – 4,5 %. Medzimesačne je ale stále drahšia, aj keď len o 1,8 %. No v medziročnom porovnaní je aj naďalej lacnejšia až o takmer – 42 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices