Najspokojnejšie ženy sú na Islande

V nedeľu sme oslávili Medzinárodný deň žien. Za ten v roku 1975 Organizácia spojených národov oficiálne uznala 8. marec. „Pre jednu skupinu dôvod na obdarovanie nežnejšieho pohlavia, pre inú zase dôvod na pohoršovanie sa. V spoločnosti je tento sviatok vnímaný rozporuplne“, uviedol analytický tím Poštovej banky. V čase komunizmu bol tento deň totiž „zneužívaný“ na ideologické účely a podľa mnohých sa ani doposiaľ od tohto vnímania úplne neočistil. Má americké korene siahajúce až do začiatkov 20. storočia. Pod jeho vznik sa ešte v roku 1908 podpísali tisíce krajčírok v New Yorku. Tie demonštrovali proti zlým pracovným podmienkam, diskriminácii a za svoje volebné právo. V nadväznosti na to bola vyhlásená posledná februárová nedeľa za Národný deň žien.

Postupne sa tento sviatok začal rozširovať aj do ďalších krajín. V Československej republike sa prvýkrát oslavoval v roku 1921. Americký inštitút Gallup sa pri tejto príležitosti bližšie pozrel na to, ako ženy v 136 krajinách sveta hodnotia svoj život. Na výber mali z troch možných odpovedí, a to či ich život prosperuje alebo majú pocit, že „bojujú“, či dokonca trpia.

Krajiny kde sa ženy cítia

 

Výsledkom je, že viac než jedna zo štyroch žien starších ako 15 rokov hodnotí svoj život ako prosperujúci. V absolútnom vyjadrení to predstavuje zhruba 620 mil. žien. Hoci sa toto číslo javí ako vysoké, žien, ktoré svoj život nevidia tak ružovo je podstatne viac [približne 2 mld.]. Asi nikoho neprekvapí, že pozitívne vnímanie je najviac zastúpené v rozvinutých krajinách. Celková ekonomická a spoločenská situácia totiž poskytuje správny základ na vytváranie a dosahovanie hodnôt, od ktorých vo veľkej miere závisí ako šťastní alebo nešťastní sa cítime. Víťazom, s najvyšším podielom spokojných žien [77 %], je Island.

Tesne za ním sa umiestnilo Švédsko a na bronzovom stupienku ďalšia severská krajina, Dánsko. V prvej desiatke sa ocitlo aj naše susedné Rakúsko. Asi nie bezdôvodne, keďže podľa čerstvých informácii je práve Viedeň najlepším miestom pre život. Kultúrny život, dobre fungujúca doprava, vyspelé školstvo, dostupné bývanie alebo aj dostupná lekárska starostlivosť sú faktory, vďaka ktorým sa tie – ktoré miesta stávajú atraktívnymi pre život.

Tieto kritériá nepochybne spĺňajú aj ďalšie zastúpené krajiny v rebríčku, akými sú napríklad Kanada, USA alebo Austrália. V spomenutom rebríčku sa nachádzajú aj ďalší dvaja naši susedia, južné Maďarsko a východná Ukrajina. Avšak na druhej strane rieky. Maďarsko a Ukrajina patria totiž k „top“ 10 národom, v ktorých ženy nepovažujú svoj život za prechádzku ružovou záhradou. Zhruba každá tretia Maďarka či Ukrajinka vníma svoj život skôr ako trápenie.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

„Víťazom“ tejto kategórie sa ale stalo Bulharsko, kde je podiel trpiacich žien až 43 %. Celkovo ide o krajiny, ktoré sa nachádzajú v zložitej ekonomickej alebo spoločenskej situácii. Nemožno sa preto čudovať, že ženy na území štátov, v ktorých sa napríklad bojuje, sa na svoj život nedokážu pozerať cez ružové okuliare. Hodnotenie nášho vlastného života ovplyvňujú emócie, ktoré prežívame. Životy nespokojných žien sú vo veľkej miere sprevádzané práve negatívnymi emóciami. Až pätina dopytovaných žien čelila deň pred uskutočnením prieskumu veľkému množstvu hnevu.

Ešte vyššie zastúpenie mali emócie ako smútok, fyzická bolesť, stres a až 35 % žien bojuje s veľkým množstvom starostí. Medzi top 10 krajinami, v ktorých ženy prezentovali prítomnosť negatívnych emócií v najmenšej miere nájdeme africké a ázijské krajiny, na čele s Kirgizskom. Naopak, najviac trpia prítomnosťou týchto emócii ženy vo vojnou a nepokojmi zmietanom Iraku. Napriek tomu, že existuje množstvo krajín, v ktorých je život sám o sebe náročný, stále existujú aj svetlé príklady. Viac než 70 % žien z celého svete má pocit, že sa k nim pristupuje s rešpektom, veľa sa smejú, zabávajú alebo sú oddýchnuté. Každá druhá žena sa deň pred uskutočnením prieskumu naučila alebo spravila niečo zaujímavé.

Týchto päť kategórii pozitívnych emócií zažívajú hlavne ženy z latinskoamerických krajín. Podľa indexu pozitívnych skúseností, ktorý zostavuje Gallup, totiž až 9 z 10 krajín s najvyššou hodnotou daného indexu spadá do oblasti Latinskej Ameriky. Jedinou výnimkou je európske Dánsko, ktoré dosiahlo tretie najvyššie skóre. Naopak, najnižšiu hodnotu dosiahla Sýria. Zastúpenie na tejto strane rebríčka majú ale aj obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov, a to Chorvátsko a Bulharsko

O ram

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o …

Consent choices