Európska centrálna banka nalieva do ekonomiky únie miliardy

ecb
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Slovensko sa blíži pri predaji dlhopisov k zápornému úveru. Dôvodom je menová politika Európskej únie. Záporný úver znamená, že banka nechce žiadne úroky. V prípade ak požiadate o úver, banka bude chcieť vrátiť menej, ako ste si požičali.

Európska centrálna banka mesačne dá do európskej ekonomiky 60 miliárd eur. „Tento týždeň začneme nakupovať štátne dlhopisy na sekundárnom trhu,“ uviedol prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

Podľa analytika J&T Banky sa dlhopisy stávajú výnimočnejšie. Ich cena stúpa a výnosy klesajú.

Mínusový úrok

Nemecko požičiava na primárnom trhu s mínusovým úrokom. Najvýhodnejšie v histórii si požičiava Slovensko. Blízko k nule a ak to takto pôjde ďalej, zrejme pôjdeme v stopách Nemecka. „Investori by platili za to, že si môžu požičať,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

„Dodatočne uvoľňovanie našej menovej politiky posilňuje a podporuje pozitívny vývoj ekonomiky eurozóny,“ dodal Draghi.

Riziko alebo príležitosť?

Mnohí vidia v tejto politike skôr riziko ako príležitosť. Znižuje to tlaky na konsolidáciu a uskutočňovanie reforiem, ktoré majú vytvárať priestor pre zlepšenie konkurencieschopnosti európskych krajín.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

„Problémom je, že veľké časti eurozóny nie sú konkurencieschopnosti, prečo by mala banka poskytnúť úver niekomu v kom vidí riziko. Aj napriek uvoľňovaniu peňazí ECB?“ pýta sa analytik Baader banky Robert Halver.

V pondelok dá Slovensko do pľacu dlhopisy s krátkodobou splatnosťou do troch rokov. A my uvidíme ako sa menová politika Európskej centrálnej banky pretaví do našej ekonomiky a ako draho si požičiame.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk./Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices