Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad ulynulého 10. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

GRÉCKO

Nový zoznam reforiem, ktorý grécka vláda aktualizovala, je podobný tomu predchádzajúcemu. Obsahuje však dve nové položky. „Grécko plánuje začať s činnosťou rozpočtovej rady. Majú tak vzniknúť úspory v prospech štátu a krajina chce taktiež aktualizovať licencie v oblasti hier a lotérií. Zoznam taktiež obsahuje predchádzajúce prísľuby boja proti daňovým únikom“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Grécko urobí aj kroky pre získanie daňových nedoplatkov a kroky smerujúce k obmedzeniu byrokracie a k zlepšeniu investičnej dôvery. Šéf Euroskupiny však považuje návrh za ďaleko menej ako to, čo bolo dohodnuté pred 2 týždňami. Grécky minister financií navrhuje, že ak eurozóna neuzná ich reštrukturalizačný plán, môže dôjsť k referendu alebo predčasným voľbám. Štátny tajomník nemeckého ministerstva financií tento návrh odmieta. Grécka vláda predložila minulý týždeň do parlamentu prvý návrh zákona, ktorý má ukázať, že vláda sa snaží riešiť situáciu, ktorú nazýva „humanitárnou krízou“. Toto legislatívne opatrenie počíta s poskytovaním bezplatných potravín a elektrickej energie tisíckam chudobných Grékov. Podľa návrhu dostane zhruba 300 tis. Grékov potravinové poukážky. Návrh zákona počíta aj so sociálnym príspevkom na nájomné do 220 eur mesačne pre 30 tis. domácností. Vláda odhaduje, že balíček bude stáť 200 mil. EUR a má tiež v úmysle vymenovať generálneho tajomníka, ktorého úlohou bude koordinovať prácu inštitúcií bojujúcich s korupciou, ako aj vykonávať dohľad nad ich činnosťou.

SVET

Globálne sa ceny potravín vo februári znížili o – 1 % a dostali sa tak na najnižšiu úroveň za 4,5 roka. Vyplýva to z indexu cien potravín, ktorý zostavuje Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo [FAO]. Index medzimesačne klesol o – 1,8 bodu na 179,4 bodu. Zostavuje sa na základe mesačných cenových zmien koša obilnín, olejnín, mliečnych produktov, mäsa a cukru. Tento ukazovateľ klesá už od apríla 2014. Podpisuje sa pod to vysoká globálna produkcia, nízke ceny ropy a obmedzený dopyt zo strany veľkých konzumentov, vrátane Číny.

UKRAJINA

Ukrajinská centrálna banka rozhodla o zvýšení hlavnej úrokovej sadzby na 30 % z predchádzajúcej úrovne 19,5 %. Ide o druhé zvýšenie v tomto roku a kľúčovú sadzbu krajiny tak posúva na 15-ročné maximum. Centrálna banka sa týmto krokom snaží zastabilizovať ekonomiku, ktorá bojuje so stúpajúcou infláciou, ktorá aktuálne dosahuje 28,5 %. Túto hodnotu naposledy prekročila v roku 2008, kedy sa zastavila na úrovni 31,1 %.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

RUSKÁ FEDERÁCIA

Moska zváži zmiernenie embarga na potravinové dovozy z krajín, ktoré uvalili na Rusko sankcie. O jeho zmiernení uvažuje Moskva v prípade Maďarska a Grécka. Vyhlásil to minister hospodárskeho rozvoja krajiny. Do úvahy podľa neho prichádza mechanizmus, kedy by za spracovanie surovín od maďarských a gréckych dodávateľov zodpovedali firmy sídliace v Rusku podporované zahraničným kapitálom. Embargo na dovoz potravín zo štátov, ktoré uvalili na Rusko sankcie pre jeho rolu v ukrajinskej kríze, zaviedla Moskva v auguste 2014. Putin počas februárovej návštevy Maďarska vyhlásil, že napriek sankciám by obe krajiny mohli v poľnohospodárstve spolupracovať. Grécko požiadalo o zrušenie ruského embarga na dovoz ovocia z vlastnej iniciatívy. Americký prezident Obama a európski partneri sa dohodli na tom, že budú konať rýchlo a uvalia ďalšie dodatočné sankcie na Rusko, ak sa na Ukrajine nezačnú uplatňovať mierové dohody. Zároveň sa zhodli na tom, že zmiernenie súčasných sankcií bude naviazané na kompletné uplatňovanie týchto dohôd. Podľa stanoviska Bieleho domu, lídri taktiež potvrdili, že sú rozhodnutí konať rýchlo a jednotne pri uvalení dodatočných významných sankcií na Rusko.

EUROZÓNA

Európska centrálna banka [ECB] vylepšila prognózu hospodárskeho rastu. Aj táto informácia bola súčasťou minulotýždňovej konferencie ECB, na ktorom informovala o ponechaní úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni. Banka predpokladá, že ekonomika eurozóny v tomto roku posilní o 1,5 % [decembrová predikcia hovorila o raste na úrovni 1,0 %]. Zlepšila zároveň prognózu aj na rok 2016 z predchádzajúcej úrovne 1,5 % na aktuálnych 1,9 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices