Francúzsko je na dobrej ceste porušiť pravidlá 14-krát počas 19-ročnej histórie Eurozóny

euro francuzsko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ku kritike sa pridali aj centrálni bankári Nemecka a Holandska. Šéf holandskej CB Klaas Knot poznamenal, že Francúzsko je na dobrej ceste porušiť pravidlá 14-krát počas 19-ročnej histórie Eurozóny. Zaujímavé však bude sledovať, či Francúzsko dokáže vlastne splniť aspoň zjemnený cieľ 4 % deficitu pre rok 2015. Na jeho dosiahnutie budú musieť ušetriť (alebo vybrať) okolo 3-4 miliárd eur. Pri viac ako biliónových rozpočtových výdavkoch absolútna muška, ale pre francúzske vlády aj to môže predstavovať neprekonateľný problém. Aby nakoniec nemuseli dostať výnimku z výnimky.

 Cyperská centrálna banka do konca marca zruší obmedzenia pohybu kapitálu

Dobré správy prišli z Cypru. Tamojšia centrálna banka prisľúbila, že do konca marca definitívne zruší obmedzenia pohybu kapitálu, ktoré sa zaviedli pri skoro-bankrote v roku 2015. Aspoň na čas tak prestane existovať „cyperské euro“ a bude už zase len jedno euro. Pritom ešte v marci 2013 cyperský minister financií tvrdil, že kontrola tokov kapitálu bude trvať maximálne pár týždňov. Ale už vtedy mu nikto neveril.

Druhý marcový týždeň bol zároveň prvým týždňom kvantitatívneho uvoľňovania. V prvých dňoch všetko prebiehalo podľa očakávania a štátne dlhopisy v držaní ECB utešene rástli. V odbornej tlači sa zatiaľ usilovne vedú debaty o tom, či vôbec bude možné splniť ambiciózne ciele ECB. Tá chce totiž skúpiť dlhopisy za viac ako bilión eur, čo vyvoláva obavy, či sa ich toľko vôbec nájde.

Nie že by bolo málo dlhu, no nákupy aktív v QE majú svoje pravidlá

Nie že by bolo málo dlhu, no nákupy aktív v QE majú svoje pravidlá, napríklad koľko najviac od jedného emitenta sa môže kúpiť, či aká musí byť ich minimálna výnosnosť. Keďže niektoré štáty emitujú málo nového dlhu a zároveň je na ňom extrémne malý výnos (napr. Nemecko), nemuselo by to stačiť. Prípadne, finančné inštitúcie nemusia byť ochotné tento dlh predať. Člen Rady ECB Benoît Coeuré sa snažil tieto obavy (pre niekoho skôr nádeje) rozohnať.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Verte jeho argumentom, alebo nie. Podstatné je, že aj v tomto prípade ECB zakomponovala do pravidiel slovíčko, ktoré prebúra všetky steny. Tým magickým slovom je „flexibilita“. Tá znamená asi toľko, že „áno, stanovili sme si nejaké pravidlá, ale keď to nebude vyhovovať, tak ich ľubovoľne zmeníme.“

O objemy kvantitatívneho uvoľňovania sa teda až tak nebojím. Jeho efekty – to už je druhá vec. Z eura je vzhľadom na kurz k doláru pomaly „nový rubeľ“, miesto dovolenky v Ázii to skôr vyzerá na to Grécko. Takže si natrénujte, ako sa po grécky povie „bez bločku“.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices