poliacik
Martin Poliačik, SaS. PHOTO: redakcia/red.

Liečebné konope je pred dverami európskych nemocníc. Niektorých

poliacik
Martin Poliačik, SaS. PHOTO: redakcia/red.

Predstavte si, že by v niektorom bratislavskom hoteli začali na všetkých letákoch svietiť lístky marihuany, ľudia by po chodbách hovorili o najefektívnejších metódach, ako kanabinoidy dostať do ľudského tela, staručký objaviteľ molekuly THC by si podával ruky s okoloidúcimi a záštitu nad celou akciou by prevzal minister zdravotníctva a národný protidrogový koordinátor.

Navyše, účasť na takomto podujatí by bola akreditovaná slovenskými komorami lekárov, sestier aj lekárnikov ako riadna súčasť vzdelávania sa v medicíne. Zatiaľ čo u nás to znie ako čisté sci-fi, v Prahe sa práve takáto konferencia uskutočnila minulý týždeň. 4 dni sa prednášalo a diskutovalo o tom, ako konope a výťažky z neho využiť pri liečení kožných chorôb, tlmení bolesti, v neurológii alebo pri zvyšovaní kvality života ľudí so smrteľnými chorobami. A samozrejme aj o tom, ako pomaly sa vo svete mení legislatíva, ktorá by takúto liečbu umožňovala.

Na Slovensku bohužiaľ medicínske využitie konope nie je témou. Nie je mi známe, že by sa slovenskí lekári podieľali na výskume využitia konope na liečebné účely a jedna z najužitočnejších látok, kanabidiol, je zaradená v druhej skupine omamných a psychotropných látok spolu s kokaínom a ópiom. Napriek tomu, že nemá okrem ozdravných žiadne nebezpečné účinky.

Rozvoj využitia konope ako lieku ide ruka v ruke s ukončovaním nezmyselnej vojny proti drogám. Stále viac krajín si uvedomuje, že táto vojna zlyhala. Ako na konferencii v Prahe uviedol profesor Michel Kazatchkine z Globálnej komisie pre drogovú politiku pri OSN, napriek minutým miliardám dolárov v celosvetovom merítku, užívateľov je viac, drog je viac a sú dostupnejšie. Komisia nabáda na prehodnotenie politík a nahradenie represie prístupmi, ktorých prvoradou úlohou je zmenšovanie ujmy na strane užívateľov aj ich okolia. Je potrebné investovať do vzdelávania, preventívnych programov a terénnej práce – presne tých oblastí, v ktorých má Slovensko mizerné výsledky.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Liečivá z konope môžu v budúcnosti pomôcť tisíckam pacientov s mnohými zdravotnými problémami. V krajinách ako Česká republika je tento proces na najlepšej ceste. Ak ich chceme začať dobiehať, zmena v drogovej politike na Slovensku musí začať čo najskôr. Lebo dnes na takýchto pacientov zákon hľadí ako na zločincov a miesto nemocníc pre nich hľadá miesto vo väzení.

Komentár pripravil Martin Poliačik /SaS/.

O ram

Odporúčame pozrieť

marihuana

Komisia sa rozhodla zaregistrovať európsku iniciatívu občanov týkajúcu sa konope

Komisia sa rozhodla čiastočne zaregistrovať európsku iniciatívu občanov s názvom Európska iniciatíva týkajúca sa konope. …

Consent choices