Ivan Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union 2015.

Ivan Štefanec: Chcem len jeden europarlament v Bruseli, bol som už za prezidentom

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union 2014 EP

Medzi členmi europarlamentu sú aktivisti za tzv. singleseat. Tí chcú, aby Parlament fungoval len na jednom mieste. Dodnes je jeho oficiálna adresa v Bruseli aj v Štrasburgu. Medzi podporovateľmi je aj Ivan Štefanec, člen Európskej ľudovej strany.

Prečo práve single seat, teda jediné miesto Parlementu?

-Túto iniciatívu som podporil a vedie ju moja frakcia. Dôvodom je súčasný stav – rastúce náklady na chod inštitúcie, záťaž na ľudí, ktorí tu pracujú. Chápem, že keď bolo v Únii 6 štátov, Štrasburg bol symbolom Francúzsko-Nemeckého vyrovnania. Bol to symbol Európskej únie. Teraz máme 28 štátov, čo znamená náročnú situáciu.

Aké sú šance, že vedenie Únie podstúpi touto zmenou?

-Európsky parlament je jediný svojho druhu na svete, pretože nemôže rozhodnúť o svojom pôsobisku. Definícia Parlamentov je napísaná v zakladateľských zmluvách, presne v článku 48. Ten hovorí, že zmeniť adresu Parlamentu môžu len hlavy členských štátov. Preto robím osvetu a stretol som sa s naším prezidentom, aby sa to snažil ovplyvniť.

Je pre Parlament vhodnejší Brusel alebo Štrasburg?

-Prirodzenejší je Brusel. Je tam Rada Európskej únie aj Komisia. Okrem toho celá rada iných inštitúcií.

V prípade, že by prezidenti boli za, čo by to znamenalo pre Francúzov?

-Podľa mňa by mali dostať kompenzáciu. Okrem toho by bolo efektívne využiť kolos štrasburského Parlamentu na nejaké iné inštitúcie, prípadne na zriadenie Európskej univerzity. Ak by bola využívaná viac než týždeň do mesiaca a kontinuálne, malo by to zmysel.

Ste členom Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, ako vnímate eseročky s jednou osobou?

-Návrh tejto legislatívy podporí mladých ľudí, ktorí začínajú podnikať. Pomôže im ľahšie vytvoriť firmu a vojsť na spoločný európsky trh. Návrh o jednoosobovej eseročke umožňuje založiť si ju za jedno euro a cez internet. Takto by sa znížila administratívna záťaž a podporilo využitie spoločného trhu. Totiž človek s touto sro by mohol pôsobiť na celom európskom trhu.

Aká je aktuálna situácia na európskom trhu s takýmito spoločnosťami?

-Máme približne 5 miliónov eseročiek za jedno euro, ktoré fungujú iba na domácom trhu. Drvivú väčšinu zamestnanosti tvoria malí a strední podnikatelia, až dve tretiny. 98% z nich pôsobí nepresiahne národný trh. Preto potrebujeme podporovať podnikateľské prostredie, aby bolo otvorené pre jednotný európsky trh.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Ako hodnotíte iniciatívu komisárky Thyssenovej zvýšiť rozpočet na podporu zamestnanosti mladých?

-Situácia je naozaj kritická. Asi až jedna štvrtina ľudí do 25 rokov nemá prácu. Na Slovensku ju nemá jedna tretina. Považujem teda za dobré, že Komisia sa touto témou zaoberá a zamestnanosť chce zvýšiť prostriedkami až za 1 miliardu eur. Pozitívne bude aj to, že peniaze pôjdu na projekty, na tvorbu nových miest, rekvalifikáciu, nie len na udržanie. Musíme mať na pamäti celkové zlepšenie podnikateľského prostredia. Takto pomôžeme všetkým, či už znižovaním administratívnej a daňovej záťaže, alebo spružnením trhu.

Dotýka sa Slovákov téma označovania krajín pôvodu mäsových výrobkov?

– Áno, bytostne sa nás to dotýka, ako každá téma Parlamentu. A to z hľadiska podnikateľského, spotrebiteľského. Konzumujeme európske mäso, taktiež vyrábame pre európsky trh. Pri tejto téme musíme dbať na bezpečnosť verejného zdravia, ale, samozrejme, aj na zamestnanosť a administratívnu zaťaženosť. Tie so sebou súvisia – každý nový predpis sa skôr či neskôr prejaví na stave zamestnanosti. A téme sa týka aj malých podnikateľov. Máme mnoho malých výrobcov, ktorí môžu byť touto legislatívou dotknutí.

Ponúkate možnosti stáže, praxe pre mladých?

-Áno. Mám asistentov nie len v Bruseli, ale aj v Košiciach a Bratislave. Rozhodol som sa za mesačné stáže pre študentov od 18 rokov, mám tu vysokoškolákov, ktorí spoznávajú bruselský život, ako fungujú európske inštitúcie. O stáže je veľký záujem, takže sa chystám rozšíriť možnosti. Teraz mám dvoch stážistov.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O mve

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices