Nemcov, kandidátske krajiny, poplatky za karty… Hlavné udalosti marcového plenárneho zasadnutia

Európsky parlament
Európsky parlament, hlasovanie. PHOTO: Flickr.

Európsky parlament na svojom plenárnom zasadnutí, ktoré sa konalo od 9. do 12. marca odsúhlasil postupné zníženie poplatkov za kartové transakcie. Kandidátske krajiny dostali varovanie, aby sa pustili do práce, najmä čo sa týka doteraz nedokončených reforiem. Plénum preberalo aj nedávnu vraždu ruského opozičného lídra Borisa Nemcova a vyzvalo k odstráneniu platových rozdielov medzi mužmi a ženami.

Hlavným hosťom uplynulého týždňa bol jordánsky kráľ Abdalláh II., ktorý do Parlamentu zavítal už po štvrtýkrát. Vo svojom prejave pred plénom vyzval všetkých Moslimov k tomu, aby sa pripojili k boju proti Islamskému štátu. „Nedovolíme im, aby nám ukradli našu vieru,“ vyhlásil.

 Aj napriek pokroku, ktorý sme doteraz dosiahli v oblasti rovnosti mužov a žien, nám stále ostáva veľa práce, najmä čo sa týka odstraňovania platových rozdielov a tzv. „skleneného stropu“ brániaceho želám v kariérnom postupe. Uvádza sa to v uznesení, ktoré Parlament prijal pri príležitosti tohtoročného Medzinárodného dňa žien.

Poslanci hlasovali za zníženie poplatkov, ktoré banky účtujú maloobchodníkom za transakcie platobnými kartami. Očakáva sa, že nižšie poplatky za platby sa premietnu do nižších cien tovarov a služieb.

Mnohé poslanci vyzvali Európsku komisiu k solidarite a konkrétnym krokom na pomoc medzinárodným prepravcom, ktorí utrpeli škody v dôsledku ruského embarga na európske potraviny a poľnohospodárske produkty.

Krajiny západného Balkánu čelia pretrvávajúcim problémom v oblasti právneho štátu, korupcie, diskriminácie, tempa štrukturálnych reforiem a vnútroštátnej politickej polarizácie, uvádza sa v štyroch uzneseniach k dosiahnutému pokroku Srbska, Čiernej Hory a Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko za rok 2014, a o procese integrácie Kosova do EÚ.

Vo svojom stredajšom uznesení Parlament vyzval na prehĺbenie úsilia vo vyšetrovaní prípadov sexuálneho zneužívania detí na internete, stíhaní páchateľov, ochrane detských obetí a odstránení nelegálneho obsahu z webu. Poslanci varovali, že viac ako 80% obetí má menej ako desať rokov.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

V dňoch 19. až 20. marca sa stretnú hlavy štátov celej dvadsaťosmičky na zasadnutí Európskej rady (summite). Poslanci ich tento týždeň vyzvali k tomu, aby popracovali na energetickej sebestatočnosti a konkurencieschopnosti EÚ. Taktiež ich požadujú, aby voči Rusku zaujali jednotný a silný postoj a aby zvážili možnosti ďalšej hospodárskej pomoci Ukrajine.

 S komisárom Johannesom Hahnom poslanci diskutovali o znepokojujúcom náraste antisemitizmu, islamofóbie a násilného extrémizmu v EÚ.

Členovia zákonodarného zboru varovali, že až 43% mladých ľudí pracuje za nevýhodných podmienok, akými je napríklad práca na polovičný úväzok alebo zdanlivá samotná zárobková činnosť. Zároveň vyzvali k vytváraniu kvalitnejších pracovných miest pre mladých.

V stredu sme pre vás zorganizovali chat s predsedom Parlamentu Martinom Schulzom. vaše najčastejšie otázky sa týkali bezpečnosti, Ruska, ekonomiky a zamestnanosti.

V stredu Parlament rozoberal vraždu ruského opozičného lídra Borisa Nemcova. V ten istý deň poslanci rokovali o európskom semestri zameranom na zlepšenie koordinácie hospodárskych politík medzi vládami členských štátov. Kliknutím na odkazy sa dostanete k rekapituláciám oboch debát na Storify.

O ram

Odporúčame pozrieť

Budúcnosť Európy: Ďalšie plenárne zasadnutie konferencie venované návrhom občanov

Plenárne zasadnutie s účasťou ukrajinských občanov a poslancov sa už druhýkrát venovalo odporúčaniam, ktoré vyplynuli …

Consent choices