Palko: Aj Slovensko môže prispieť k ekonomickému rastu EÚ

palko
Štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko, PHOTO: Flickr.

Brusel – Ako čo najefektívnejšie využiť prínosy jednotného európskeho železničného priestoru (tzv. štvrtý železničný balík)  či napomôcť k rastu pracovných miest  v EÚ prostredníctvom dopravnej politiky v Bruseli hovorili predstavitelia Rady ministrov pre dopravu, telekomunikácie a energetiku (TTE). Slovenské zastúpenie viedol štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. 

„Je potrebné vytvoriť konkurenčné prostredie, aby systém železničnej dopravy naplno využil svoje kvalitatívne výhody voči iným dopravným systémom. Je to jedna z rozhodujúcich podmienok, aby sa tento sektor stal efektívnejším a menej nákladným pre objednávateľa služieb a zároveň bol atraktívnejšou voľbou pre používateľa, teda cestujúceho,“ uviedol v rozprave František Palko.

Predstavitelia Rady ministrov sa zhodli na tom, že jednou zo základných úloh EÚ je tvorba pracovných miest a ekonomického rastu. Aj keď sa Európa pomaly dostáva z ekonomickej krízy, naďalej ju prenasleduje vysoká nezamestnanosť, zvlášť u mladých, zvyšujúci sa počet starnúcej populácie, ako aj zmeny v kontexte digitálnej doby. Hnacím motorom má byť v tomto prípade doprava, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pre konkurencieschopnosť a zamestnanosť v EÚ.

Ako zdôraznil F. Palko, Slovenská republika považuje efektívny rozvoj dopravy za základ fungujúceho európskeho hospodárstva. SR má zavedený mýtny systém, ktorý pomáha riešiť preťaženie infraštruktúry a jej financovanie. V rámci verejno-súkromného partnerstva sme úspešne realizovali projekt, ktorého model je založený na platbe štátu za dostupnosť, pričom časť nákladov pokrývajú platby z mýta.“

Ministri EÚ za rovnako kľúčovú úlohu pre rast zamestnanosti označili aj letecký sektor, ktorý je nevyhnutné naďalej podporovať. Výsledkom má byť čo najjednoduchšie a najpohodlnejšie cestovanie nielen v Európe, ktorého spoločným kľúčovým menovateľom bude bezpečnosť

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Štátny tajomník F. Plako z pozície predsedajúcej krajiny V4 zároveň viedol aj rokovanie so zástupcami tohto Vyšegrádskeho spojenia. Českého ministra dopravy Dana Ťoka, zástupcu maďarského štátneho tajomníka pre infraštruktúru Zsolta Becseya a rezortnú poľskú ministerku Mariu Wasiakovu oboznámil s najbližšími aktivitami slovenského predsedníctva. V dňoch 25. a 26. marca to bude jediné stretnutie ministrov V4 a Rakúska, ktoré sa uskutoční v Bratislave a Žiline. Okrem ministrov a štátnych tajomníkov sa na stretnutí zúčastní podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, komisárka pre dopravu a mobilitu pani Violeta Bulc a ďalší predstavitelia EK.

Súčasťou bruselského rokovania Rady TTE bolo aj pracovné stretnutie ministerského tria – SR, Holandsko a Malta. František Palko v pozícii Slovenska ako nadchádzajúcej predsedníckej krajiny v Rade EÚ (SK PRES) od júla 2016 predstavil hlavné ciele a témy pripravovaných rokovaní, ktoré sú, ako zdôraznil, „významnou príležitosťou, ako dokázať, že SR je schopná účinne manažovať európske záležitosti a prispieť pozitívnym smerom k európskym výzvam.“ Slovensko sa pritom chce sústrediť na pokrok v oblasti prepojenia transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), nový legislatívny balík pre trh s medzinárodnou nákladnou dopravou či rozvoju inteligentných dopravných systémov, ktoré môžu lepšiť potenciál jednotného trhu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Gábriš z ČSOB: Ekonomický rast je silnejší ako odhady, ekonomiku ťahá zahraničný obchod a investície podnikov

Ekonomický rast bol napokon mierne silnejší ako prvý odhad Štatistického úradu. Ekonomika v porovnaní s …

Consent choices