8 základných informácií o Európskom parlamente

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Na počiatkoch európskej integrácie bol Európsky parlament len poradným orgánom, no dnes má rozhodujúce slovo pri prijímaní takmer všetkej európskej legislatívy. Je jedinou priamo volenou európskou inštitúciou a pracuje v 24 úradných jazykoch. Odráža politickú rozmanitosť celej EÚ a politické preferencie jej občanov.

Európsky parlament je pre EÚ takzvaným „spoluzákonodarcom“. Znamená to, že o legislatívnych návrhoch rozhoduje spoločne s Radou EÚ, v ktorej sú zastúpení ministri členských štátov.

Európski poslanci sa pravidelne stretávajú a radia s národnými poslancami.

Parlament už dlhý čas propaguje európsky register transparentnosti. Ide o verejne prístupný zoznam lobistických a iných organizácií, ktoré sa snažia ovplyvňovať rozhodovanie na európskej úrovni.

Spoločne s vládami členských krajín rozhoduje Parlament o európskom rozpočte. Okrem toho vykonáva aj dohľad nad jeho čerpaním.

Každý päť rokov si Európania volia nových europoslancov. Pri eurovoľbách sa každá krajina riadi vlastnými volebnými zákonmi. Napríklad takí Estónci môžu hlasovať elektronicky.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Poslanci v Európskom parlamente nezasadajú podľa krajiny, z ktorej pochádzajú, ale podľa svojej politickej príslušnosti.

Európsky parlament neustále sleduje a podporuje demokraciu a dodržiavanie ľudských práv po celom svete. Do viacerých krajín vysiela svoje delegácie, ktoré tu dohliadajú na priebeh volieb. Tých, ktorí sa pričiňujú o obranu ľudských práv, každoročne odmeňuje Sacharovovou cenou.

Európsky zákonodarný zbor funguje v 24 úradných jazykoch EÚ. Občania tak môžu ľahšie sledovať, o čom sa práve rozhoduje.

O ram

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices