Federica Mogheriniová
Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. PHOTO: © European Union 2015 - source:EP.

Somálsko: EÚ predlžuje výcvikovú misiu

Federica Mogheriniová
Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP.

Rada predĺžila výcvikovú misu EÚ v Somálsku (EUTM Somalia) do 31. decembra 2016. V rámci misie sa od roku 2010 poskytuje základný, veliteľský a špecializovaný výcvik a poradenstvo v rámci systému vojenského výcviku, za ktorý zodpovedá Somálsko. V rámci EUTM Somalia sa zároveň poskytuje strategické poradenstvo somálskemu ministerstvu obrany a vnútroštátnym ozbrojeným silám, pokiaľ ide o rozvoj sektora bezpečnosti, a to aj v súvislosti s personálnym riadením, strategickým plánovaním a právnymi predpismi v oblasti obrany.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová uviedla:Výcviková misia EÚ v Somálsku už skutočne priniesla výsledky, keďže sa v rámci nej vycvičilo približne 5 000 príslušníkov somálskych ozbrojených síl.Postupne presunie ťažisko svojej činnosti na mentorstvo pre somálskych poskytovateľov odbornej prípravy, čím sa somálskym ozbrojeným silám umožní postupne prebrať zodpovednosť za svoj vlastný výcvik. Prispeje sa tým k podpore somálskeho úsilia o zaistenie bezpečnosti a stability v tejto krajine.“

Počas obnoveného mandátu sa ďalej posilní poradný pilier misie. Činnosť EUTM prispela k rozvoju civilnej kontroly ozbrojených síl a k riadeniu ministerstva obrany, ako aj k vypracovaniu plánu obrany v celkovom kontexte verejnej služby. Túto prácu výrazne uľahčilo, že misia sa na začiatku roka 2014 presunula z Ugandy do Mogadiša.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

EUTM Somalia je súčasťou komplexného prístupu EÚ k Somálsku, ktorý zahŕňa diplomatické úsilie, podporu rozvoja, humanitárnu pomoc, ako aj angažovanosť v oblasti bezpečnosti. Zahŕňa i dve navzájom sa dopĺňajúce misie v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky: operáciu námorných síl pod vedením EÚ (EUNAVFOR) ATALANTA, ktorá prispieva k boju proti pirátstvu pri somálskom pobreží a operáciu EUCAP Nestor na budovanie regionálnych námorných kapacít v Africkom rohu a západnej časti Indického oceánu.

EUTM Somalia sa začala v decembri 2010 a jej sídlo je od roku 2014 v Mogadiše. Za veliteľa misie bol s účinnosťou od 8. marca 2015 vymenovaný brigádny generál Antonio Maggi, ktorý pochádza z Talianska a bude veliť 125-člennému tímu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Yemen

Najnebezpečnejšími krajinami pre Slovákov sú Irak, Sýria, Líbya, Jemen a Somálsko

BRATISLAVA – Najnebezpečnejšími krajinami pre Slovákov sú Irak, Sýria, Líbya, Jemen a Somálsko. Informoval o …

Consent choices