Brusel zakázal odhadzovať ulovené ryby späť do mora, použijú ich ako krmivá pre zvieratá

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európania konzumujú stále viac rýb. Svedčí o tom aj priemerný ročný nárast vo výške 2 %. Populácie rýb však nie sú neobmedzené. EÚ sa snaží nadmerný výlov regulovať rybolovnými kvótami a znižovaním počtu rybárskych lodí. Nariadenia začnú platiť od roku 2017. Dovtedy sa všetky členské krajiny môžu prispôsobiť novinkám.

Pre udržateľnosť modelu rybolovu zakázala Únia rybárom odhadzovať späť do mora už ulovené ryby, ktoré patria medzi nechcené alebo sú nechceným druhom. V prípade, že chceli rybári vyloviť konkrétny druh rýb, chytili sa im do siete aj iné, ktoré následne uhynuli. Podľa EÚ sú odhodené vedľajšie úlovky plytvaním a zle vplývajú na biodiverzitu, keďže ryby väčšinou nedosahujú reprodukčný vek.

Únia preto schválila legislatívu, vďaka ktorej musia rybári naložiť isté druhy rýb na loď, tam ich vytriediť a priviezť na pevninu. Zavedené kvóty pre nich budú predstavovať stratu, pretože z malých rýb nie je žiaden zisk. Navyše prídu o ryby, ktoré nemôžu chytať a predávať.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Poslanci Európskeho parlamentu zohľadnili tieto ťažkosti. S členskými štátmi boli dohodnuté opatrenia, ktoré majú vytvoriť príležitosti na trhu práve pre neželané vedľajšie úlovky. Tie sa napríklad budú spracúvať na múčku do krmív zvierat. Tiež boli schválené tresty pre tých, ktorí nedodržia zákaz odhadzovania rýb späť do mora. Efektivita týchto nariadení sa bude merať každý rok.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Rybolov a akvakultúra: prechod na čistú energiu v záujme väčšej udržateľnosti

Komisia predložila balík opatrení s cieľom zlepšiť udržateľnosť a odolnosť odvetvia rybolovu a akvakultúry EÚ. …

Consent choices