Tanja Fajon. PHOTO: © European Union 2015

Bude Srbsko v Európskej únii? Najbližších 5 rokov na to môže zabudnúť

Tanja Fajon. PHOTO: © European Union 2015
Tanja Fajon. PHOTO: © European Union 2015

V Európskom parlamente sa konala plenárna rozprava, ktorá hovorila o rozšírení Európy o západný Balkán. Pokrokový stav Srbska vyvolal mnohé reakcie. Stačí to však?

„Nanešťastie niekoľkí chorvátski kolegovia využívajú Európsky parlament ako miesto politického kupčenia, kde zbierajú politické body počas roka, v ktorom sa konajú v krajine voľby, no diskusii o pokroku Srbska to nijako nepomáha,“ povedala Tanja Fajon z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Rovnako ako iné balkánske krajiny musí Srbsko zvládnuť svoju históriu, v prípade, že sa majú začať prístupové rokovania s EÚ. Treba sa venovať zásadám právneho štátu, lepšiemu hospodárskemu riadeniu, reforme verejnej správy, dodržiavaniu základných ľudských práv a normalizácii vzťahov Srbska a Kosova,“ myslí si David McAllister z Európskej ľudovej strany.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Na začiatku preberania svojej funkcie povedal predseda Európskej komisie, že EÚ sa päť rokov nebude rozširovať. Pochod smerom k vstupu krajín západného Balkánu do EÚ bude pokračovať, no smerovanie týchto rokovaní nie je jasné.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices