Letné univerzity od AEGEE čakajú na vás

11049104_10153301640713054_688165760498247480_nMal som tú možnosť stretnúť sa s Luciou Gavulovou, ktorá je prezidentka AEGEE. Všetci mame problémy so skratkami, tak mi dovoľte upresniť, čo sa presne skrýva pod touto skratkou. AEEGEE – je to  “Association des Etats généraux des Etudiants de l`Europe” a voľne to prekladáme ako Európske Fórum Študentov.

Sú najväčšia európska organizácia združujúca 13 000 mládežníkov vo veku 18-35 rokov v 43 krajinách Európy a s takmer 210 lokálnymi pobočkami.

Bojujú za myšlienku integrovanej Európy bez hraníc a poskytujú mladým ľuďom priestor na ich realizáciu a neformálne vzdelávanie. Tento rok oslavujú už 30. rok existencie, 30 rokov mládežníckych mobilít a medzinárodných udalosti. Z iniciatívy členov AEGEE vznikol aj známy program Erasmus, ktorý asi všetci poznáte. Takže, ako vždy hovorím, keby nebolo AEGEE, nemali by sme v Európe Erasmus.

Spýtal som sa Lucii čo také robí AEGEE-Bratislava?

„Na Slovensku máme jedinú pobočku a tou je práve ta bratislavská. AEGEE je špecifické v tom, že v ňom nenájdete národný level a každá pobočka funguje ako samostatná entita. Pravidelne každý druhý štvrtok sa stretávame, cestujeme na medzinárodné eventy, organizujeme lokálne tréningové kurzy a členské víkendy, informujeme o dianí v iných antenách, ale predovšetkým, dávame priestor všetkým našim členom zorganizovať akýkoľvek event, aký sa mu zapáči. Práve tento rok organizujeme napríklad Letnú Univerzitu, Network meeting, oslavu 30. výročia AEGEE Europe, cestovateľský workshop, zapájame sa do aktivít mesta podporovaním kandidatúry Bratislavy ako Hlavného Mesta Mládeže 2018 a posielame všetkých záujemcov na Letné Univerzity, Európske školy, Zimné Univerzity a tréningové kurzy zamerané na kadečo možné.“

Aký je najväčší projekt AEGEE?

Letné univerzity sú určené mladým ľuďom (duchom aj vekom), ktorí sa neboja vybrať za hranice svojej krajiny, stráviť 2-3 týždne v spoločnosti 20-35 študentov z celej Európy a prekonávať medziľudské bariéry. Záujem o Letné univerzity je každý rok veľmi veľký, organizátori bohužiaľ nemôžu zobrať všetkých. Ako Slovák máš však veľkú šancu zúčastniť sa ktorejkoľvek z ponúkaných letných univerzít. Sú organizované študentmi pre študentov vo viac ako 250 mestách Európy. Výber je naozaj bohatý, môžeš si vybrať z viac ako 80 letných univerzít, prezradila mi Lucia.

Nájdeš medzi nimi aj letné univerzity s jazykovými kurzami, zamerané na šport, tanec, lezenie po horách, dobrovoľníctvo a podobne.

Aké sú podmienky účasti na letnej univerzite?

Nie je nič jednoduchšie ako stať sa naším členom. Ak máš medzi 18-35 rokov, vyplň prihlášku na http://www.aegee-bratislava.sk/prihlaska/, zaplať ročný členský poplatok 20€, prihlás sa na intranet a vyber si udalosť, na ktorú vycestuješ! Naša sekretárka a ochotný tím ťa budú radi sprevádzať celým prihlasovacím procesom.

Luci,a čo má mladý človek napísať do motivačného listu, aby ste ho vybrali na letnú univerzitu?

„Napíš niečo o sebe a dôvod, prečo sa chceš zúčastniť práve tejto letnej univerzity. Motivácia nemusí byť príliš oficiálna, výber robia mladí ľudia, takže je vhodné uviesť niečo, čo ich zaujme. Nezabúdaj, že častokrát sa výber účastníkov robí najmä na základe motivačných listov a preto sa snaž urobiť si dobré PR vlastnej osoby :)“

Nejaké pikošky?

Lucia dodáva na záver:

“Na akékoľvek zvedavé otázky radi odpovieme každý druhý štvrtok od 19:00 v Džamase na Hlbokej ceste 1 (19.3., 2.4., 9.4., 16.4., 23.4., 30.4., 14.5., 28.5., 11.6. a 25.6.). Alebo ak nás chceš len tak kontaktovať, napíš na info@aegee-bratislava.sk a hlavne, sleduj náš facebook https://www.facebook.com/aegee.bratislava, kde práve teraz rozbiehame veľkú súťaž o financovanie tebou vybranej Letnej Univerzity a členského, tak nezaspi na vavrínoch :)”

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

 

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Európski mladí novinári hľadajú projektového asistenta v Berlíne

Európska mládežnícka organizácia novinárov (EYP) v súčasnej dobe hľadá stážistu/ku na pozíciu projektového asistenta. Stážista …

Consent choices