Brusel nám preplatí diaľnicu pri Ružomberku 

dialnica
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Bratislava (18. marca 2015) – Ďalšia dobrá správa z Bruselu: Európska únia prispeje Slovensku z eurofondov na dôležitý cestný projekt. Ide o výstavbu úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová, ktorý je obchvatom mesta Ružomberok. Motoristom začne slúžiť už o dva roky.

Súhlasné stanovisko znamená, že Európska únia Slovensku preplatí 169 204 058  miliónov eur z celkových oprávnených nákladov projektu, zvyšok je hradený zo štátneho rozpočtu.

„Dnes máme v rukách čerstvé rozhodnutie o preplatení ružomberskej diaľnice. Ide o jeden z posledných úsekov na diaľnici D1, ktorá spája východ a západ našej krajiny. Už o dva roky prestanú prúdiť cez mesto desaťtisíce áut a cesta zo Žiliny do Tatier, Popradu a ďalej na východ bude zasa o niečo kratšia, ale najmä bezpečnejšia a plynulejšia,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek. Ako dodal, po náročných niekoľkomesačných rokovaniach s Európskou komisiou sa nám vo februári podarilo zabezpečiť peniaze na rýchlostnú cestu R2 Pstruša – Kriváň i na nákup 120 bratislavských trolejbusov. Je veľmi reálne, že v najbližších týždňoch budeme mať schválený aj projekt R2 Zvolen – Pstruša.  Je to veľký úspech, pretože sú to stovky miliónov eur, ktorými Európska únia prispieva k rýchlejšej a bezpečnejšej doprave na Slovensku“.


O úseku D1 Hubová – Ivachnová:

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Úsek sa začína v križovatke Hubová, kde nadväzuje na pripravovaný úsek D1 Turany – Hubová. Končí sa pri obci Ivachnová a pokračuje ťahom D1 Ivachnová – Liptovský Mikuláš. Prostredníctvom križovatiek je zabezpečené prepojenie diaľnice s cestou I/59 smerom na Oravu a mesto Ružomberok.

Celková dĺžka úseku:15,280 km
Počet mostov:  21

Tunel Čebrať: dĺžka tunelovej rúry 2 km

Projekt bude fázovaný – to znamená, že bude financovaný z programového obdobia 2007-2013 (Operačný program Doprava) a z programového obdobia 2014 – 2020 (Operačný program Integrovaná infraštruktúra).

O ram

Odporúčame pozrieť

EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Európska komisia dnes schválila investíciu vo výške 125 miliónov eur z Kohézneho fondu na výstavbu …

Consent choices