klus
Politológ Martin Klus. PHOTO: Redakcia/MK.

Martin Klus: Možno 20 rokov slovensko-maďarských vzťahov označiť za priateľstvo?

klus
Martin Klus, politológ a expert SaS pre zahraničnú politiku a politický systém. PHOTO: Redakcia/MK.

Dnes si pripomíname 20. výročie dôležitého momentu dejín spolunažívania Slovákov a Maďarov. Nebolo veľa vecí v oblasti zahraničnej politiky Slovenskej republiky, na ktoré by mohli byť občania hrdí v rokoch tretej vlády Vladimíra Mečiara. Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou podpísaná 19. 3. 1995 bola svetlou výnimkou. V čase prehlbujúcej sa izolácie Slovenska bolo jej prijatie významným krokom smerom k upokojeniu osobných i politických animozít na oboch stranách Dunaja, resp. získaním istej formy rešpektu novovzniknutej Slovenskej republiky ako seriózneho partnera.

Aké však skutočne boli dve desaťročia deklarovaného priateľstva a spolupráce medzi našimi krajinami? Celkom zodpovedne môžme povedať, že sme v nich zažili, podobne ako v manželstve, aj dobré, aj zlé chvíle. Medzi tie druhé môžme rozhodne zaradiť kauzy tipu „futbal“ v Dunajskej Strede, „občianska návšteva“ maďarského prezidenta, „samozbitie“ maďarskej študentky v Nitre, prijímanie „tabuľkových“ zákonov, či tých, ktorí najprv vydávajú zvláštne preukazy a nakoniec rozdávajú občianstva. Boli tu tiež rôzne viac, či menej významné formy provokácii v menšinovej samospráve, či prostredníctvom rôznych občianskych združení a iniciatív, resp. politických strán v oboch krajinách. O niektorých dokonca môžme povedať, že ak by neexistovali susedné krajiny, ich politický potenciál by bol pravdepodobne výrazne menší, ak nie vyčerpaný.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Na druhej strane tu máme rôzne kultúrne, spoločenské, akademické, športové, či iné formy občianskej spolupráce, ktoré nemožno označiť inak ako pozitívne. Spoločný vstup do Európskej únie, zdieľanie tzv. štyroch slobôd a schengenskej slobody, prinieslo nové, nebývalé možnosti. A práve tieto sú bez ohľadu na trvalé rozdielne vnímanie viacerých spoločných historických udalostí či osobností, základom budúceho prirodzeného priateľstva a partnerstva medzi našimi krajinami a ich občanmi. Zmluva dáva základ po storočiach viac, či menej komplikovaného spolunažívania hľadať to čo nás spája, nie rozdeľuje, preto ju v takomto duchu treba  po rokoch bez predsudkov k osobám, či okolnostiam okolo jej vzniku chápať.

Komentár pripravil Martin Klus, politológ a expert SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O ram

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices